x

KRÖNIKA: Sexualbrott i musikbranschen – och dess försvarare

KRÖNIKA: Sexualbrott i musikbranschen – och dess försvarare

Det stormar rejält kring en stor, svensk artist. Jag är på intet sätt bättre än de medier eller personer som namnger denne person, jag är ärligt talat sämre. Men jag kommer ändå inte namnge honom i den här texten. Informationen finns att tillgå för den som vill ha den.

Det är inte heller artisten ifråga eller det uppgivna offret jag vill kasta ljuset på i den här krönikan. Just nu undrar jag mest vad fan människorna kring artisten sysslade med? I formell mening är det ju inte brottsligt för en snart 30-åring att ha en kärleksrelation med en 15-åring, men liksom lämpligheten i detta måste ju ändå diskuteras. Särskilt när artisten också anklagas för sexuellt utnyttjande av minderårig.

När han gled upp med det här barnet i sociala sammanhang, varför reagerade ingen? Det kvinnliga offret lägger en del av ansvaret på tidningen Nöjesguiden. Ironiskt nog gick Kingsize Magazine tidigare idag ut med vem den utpekade artisten var, genom att bildsätta med hans nuna och sätta hans namn i rubriken. Sedan ändrade de till en genrebild och tog bort hans namn i rubriken och i texten nämns han inte vid namn alls. Men de har bifogat skärmdumpar från den drabbade kvinnans Instagram-konto, där han både nämns med namn och syns på flertalet bilder och de har också länkat till artistens försvarstal som han lade ut inatt på sitt eget Instagram-konto. Vilken soppa.

Nöjesguiden och Kingsize ägs båda av HKM Media Group, de sitter bokstavligt talat någon meter från varandra på kontoret vid Slussen. Hur jag vet detta? Vi på GAFFA spelade under en tid in vår podd i deras studio på kontoret. Jag vet inte exakt hur ägarstrukturen ser ut, men Nöjesguiden i sin tur äger nöjestidningen Djungeltrumman som ges ut i Göteborg. Gissa vilka som delar kontor med dem på västkusten – GAFFA, ta-ta!

Dessa nöjesblaskor har måhända ganska bra genomslag och i alla fall något slags status. Men avståndet mellan dem är inte längre än att någon på Kingsize kan spotta en Nöjesguiden-skribent i ansiktet. Någon på GAFFA kan enkelt slänga en räka och pricka en Djungeltrumman-skribent i plytet. Och jag hade kunnat fräsa baciller över både Kingsize- och Nöjesguidens tangentbord när vi fick låna studion och var helt ensamma på kontoret för att alla liksom litar på varandra i det här. Större än så är inte den här delen av nöjesvärlden.

Så det är inte konstigt att den här historien inte har kommit ut tidigare. Människor i samma båt håller varandra om ryggen. Och är det något som är allmängods i musikbranschen så är det män som på olika sätt utnyttjar kvinnor, och särskilt unga kvinnor. Men det är ju frapperande att ingen, absolut ingen, har reagerat på detta tidigare. Visst strävar mer eller mindre alla män och kvinnor mot att se ut som 25, oavsett faktisk ålder, nu för tiden. Men det här tar fan priset. Detta är också ett betyg på hur den så kallade journalistiken går till i den här branschen. Här betraktas så kallat "native content" – medieinnehåll som poserar som journalistik men är reklam – som journalistik.

Bra att det har kommit ut nu i alla fall. Och vad som är sant eller inte tycks inte spela någon roll nu när drevet väl har dragit igång. Själva skuldfrågan får en eventuell rättsprocess avgöra, men det känns som att den här artisten är stekt hur som.

Jag mejlade artistens skivbolag Sony igår för att höra om de eller han hade någon kommentar kring det inträffande. Inget svar. De svarar aldrig och de annonserar aldrig i GAFFA. Den här lilla branschen är liksom ett litet ekosystem där vi egentligen är beroende av deras bidrag. Men om nu journalistiken och ja, för att dra på de stora trummorna, demokratin, behöver GAFFA, så behöver verkligen inte Sony vår journalistik. Den är bara obekväm för dem. De gånger de anser sig behöva oss skickar de ut ett pressmeddelande som de tycker vi ska skriva om. Så fungerar makten i den här branschen och så agerar den maktfulkomlige. Man undrar ju vem som egentligen bär det största ansvaret för det inträffade? Artisten ifråga givetvis, men har inte hans skivbolag och hans vänner på nöjesmedierna också ett gigantiskt ansvar?

Hoppas att kvinnan får den upprättelse hon förtjänar.

LÄS OCKSÅ: Svensk artist uthängd för sexuellt utnyttjande – av minderårig


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA