x

BLOGG: Lyssna på Zara Larsson, hon riktar blicken ovanför drevet

BLOGG: Lyssna på Zara Larsson, hon riktar blicken ovanför drevet

De senaste dagarna har jag tagit del av ett ganska smutsigt drev vilket leder mig in på en rad frågor: Vad är etiskt korrekt att skriva om? Vad lär vi oss av det här och hur går vi vidare?

Ett drev kan skada mer än det hjälper, därför är det viktigt att vi inte fastnar i stridslystna rop och skrik och i en cancel-kultur som numera regerar. Låt oss istället problematisera vad som faktiskt har hänt. Media har också ett enormt ansvar att ta upp sådana här fall, lyfta upp det just för diskussion. För den har inte funnits så brett och stort innan, inom musikbranschen. Även om skiten bubblat där på tok för länge.

Men jag ska ärligt säga att jag inte har hittat så mycket konkreta lösningar i mitt flöde. Det har istället handlat om antingen rena påhopp, whataboutism eller sympatier för offret. Den senare empatin tar vi tacksamt emot men vi måste rikta blicken högre. 

Därför blir jag så glad när Zara Larsson än en gång kommer med konkreta råd och serverar dessa tydligt så att exakt alla generationer kan ta till sig det. Hon lyfter just blicken, får det senaste drevet att lämna enskilda personer för att istället peka på helheten och vilka problem patriarkala strukturer faktiskt skapar.

Så jag delar gladeligen hennes text. Ett gäng rader som bevisar att hon har varit där och hon har tagit sig vidare och nu vill visa andra tjejer som just nu är i samma situation hur landet ligger. Men framför allt vill hon lägga skulden på förövaren. Vi män som har ett enormt ansvar och nu än en gång har en chans att lära oss av den här historien. Så att det här drevet inte stannar vi just ett drev. Tack Zara.

Zara Larssons text, saxat från hennes Instagram:

“Jag lägger absolut ingen skuld på tjejer som luras in i relationer av något slag med äldre män, men jag önskar att jag kunde berätta för mitt yngre jag att du inte är 'annorlunda' eller 'mer mogen' än tjejer i din ålder. Du är inte 'speciell', det är bara något han kommer att säga ... Du är bara lättare att manipulera. Och det är inte för att du är dum. Det beror på att vi som tonåringar tar mindre rationella beslut eftersom vårt konsekvens-tänk inte är fullt utvecklat än. Våra hjärnor har bokstavligen svårt att göra bra val för oss tills vi är ungefär 25 år.

Så när en man närmare 30 år ber dig hänga med till en fest kanske du säger ja! SÄRSKILT om det här är någon du ser upp till. Någon du avgudar. Du kanske gör de saker de gör, även om du är alldeles för ung för det. Förstår ni vad jag menar? Om du behandlas som en vuxen av vuxna, skulle du känna dig som en vuxen, även om du uppenbarligen inte är det. Jag tycker att det är helt naturligt att någon yngre vill utforska vuxenvärlden. Det är spännande. Det är nytt. Och personer som drar sig till yngre utnyttjar detta.

Jag lägger skulden där den hör hemma. I händerna på groomers och utnyttjare och alla deras vänner. VARFÖR I HELVETE VILL DU HÄNGA MED BARN NÄR DU ÄR EN VUXEN MAN? SLUTA HÄNGA MED BARN NÄR DU ÄR EN VUXEN MAN! SLUTA HA SEX MED BARN NÄR DU ÄR EN VUXEN MAN!

För i helvete.”

LÄS OCKSÅ: Svensk artist uthängd för sexuellt utnyttjande – av minderårig


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA