x

22 färska skivor du bör kolla in

22 färska skivor du bör kolla in

Trots ett fem år långt uppehåll från musiken, då Bill Callahan fick vara med om glädje (han gifte sig), såväl som sorg (hans mor dog i cancer), så har han i och med Gold Record gett ut 18 album. Först under sitt alias Smog, och sedan 2007 i eget namn. Det är imponerande. Lika fascinerande är det att den 54-årige singer-songwritern fortfarande hittar saker att berätta om – ofta små noveller om vanliga människor och deras tankar, funderingar och vardagliga bestyr med att få ihop livspusslet. - Janne Hallman

Texasbandet Oceans Of Slumber tillför någonting jag nog aldrig hört i metal förut. Eller ja, huvudsakliga låtskrivaren och sångerskan Cammie Gilbert tillför. Närmaste metalreferens och positiva effekt på ett bands musik jag kommer är Avatariums Jennie-Ann Smith. Ber om ursäkt för kommande vaga jämförelser. Gilbert har Adeles dynamik, Beyoncés själ. Hon får mig att önska att fler liknande röster bestämde sig för att ta rodret i ett jävla metalband. Uppfriskande som en iskall bloody mary och 2020 års hittills mest originella metalplatta. - Jesper Robild

Danska Oh Land leder två spår, resten leds av Marta Złakowska – en polsk sångerska som Tricky tvingades hitta då han saknade en vokalist under ett par livedatum i hennes regioner. Den typen av djärva drag är utmärkande för Fall To Pieces. Här finns visserligen låtar i traditionell bemärkelse, men vad det framför allt finns gott om är skisser och sketcher, ofta runt tvåminutersstrecket; spår som slutar abrupt, spår som flätas ihop med nästa spår, spår som inte nödvändigtvis har en början eller ett slut. - Kristofer Hadodo

Kan nog påstå att jag med säkerhet hör hur Hurts inspirerats av Phil Collins In The Air Tonight i Liar (det är ju en källa man måste respektera) och att de aldrig kunnat arrangera Suffer utan att låna så uppenbart från Depeche Modes I Feel You och Walking In My Shoes (inga dåliga källor de heller). Hurts har förstås egna idéer också. I både Numb och Fractured gör de något slags trubbig electrosoul med R&B-touch medan Slave To Your Love och White Horses (skivans två längsta spår) är gedigen syntpop utan krusiduller. - Kristofer Hadodo

Hårdrock-kvartetten All Them Witches blandar friskt och hittar inspiration från Blue Cheer, Black Sabbath, Sun, Dr. Johns Moon & Herbs-era och den elektriska delta swamp-bluesen från Junior Kimbrough.

And We Should Die Of That Roar har pumpat oss med singel efter singel som nu har resulterat i albumet Deathbed Lullabies.

"Man kan tycka att det är helt vansinnigt att släppa VARJE låt från albumet som en singel. Men det finns en bra anledning till detta och det är att min vän och grafiker/konstnär Igor från Grafotopia.com blev inspirerad när han hörde låtarna och gjorde front-cover till varje låt. Ett sätt för mig att hedra denna fantastiska konst var att släppa varje singel för sig + album och att lyfta det på min instagramvägg", säger personen bakom musiken, Hardy H. Hum, till GAFFA.

Musiken står han helt bakom den här gången. Han har skrivit, spelat, proddat, mixat. Bara mastringen gjordes i USA. Men resultatet blev precis så som han ville ha det.
 
"Jag var sjukt nöjd med förra albumet och fick väldigt fin respons från många olika håll. Men denna är annorlunda. Starkare. Olycksbådande! Enligt mig mycket bättre! Om det förra albumet var en sargad och argsint pitbullterrier så är det nya albumet en Kerberos". säger han till GAFFA.

Big Sean kan utan tvekan placeras bredvid storheter som The Notorious B.I.G., Kanye West, och Eminem, när det kommer till inspiration och leverans. Detroit-rapparen slog igenom med en rad egenutgivna mixtapes skrev senare på för Def Jams Good Music.

Den drygt 20 år gamla rapparen Bizzy Banks kallar sin musik “aggressive, vivid and raw”. Det må finnas en grund i trap här men det luktar nästan mer UK och grime om den här musiken.

Den brittiske indieartisten Declan McKenna spelade in sitt andra album i Nashville, sent 2019, tillsammans med producenten Jay Joyce. “Nashville is a great place to record because it’s filled with a lot of creative people and music heads trying to escape LA.” Och det är lite vad Declan vill säga om sitt senaste album. Det handlar lite om en person som vill fly sitt förflutna.

Artpopparna i Dirty Projectors har för avsikt att skicka ut hela fem EP:s under 2020. Här är del tre.

Initiates bildades 2018 av Andreas Lagerström (sångare och basist i hyllade postpunkbandet Holograms), där musiken karakteriseras av högljudda gitarrer och drömska melodier inspirerade av 90-talets alternative rock-scen.

Lomelda är Hannah Reads projekt. Det är indie/sovrumspop-anstrukna låtar som tar upp historier om "strangers, suns, dogs, moms, brothers, favorite bands".

Michael Rother är en pionjär inom krautrocken och startade Neu! tillsammans med trummisen Klaus Dinger. Som solo fortsätter han utforska den sinnesvidgande delen av musikvärlden.

Serpent Omega blandar sludge, doom, metal och crust och skapar sig ett unikt sound på vägen.

Du får smaka på det mesta när Los Angeles-bördige Shlohmo, aka Henry Laufer, är i farten. Här hämtas inspiration från vitt skilda genrer som shoegaze, R&B, doom metal, screw och IDM. Alltid experimentellt, alltid intressant.

Soundwalk Collective är ett kollektiv som jobbar med experimentella ljudväggar. Skapat av Stephan Crasneanscki och senare blev Simone Merli en del av gruppen som ständigt tar in nya musikmakare. Den här gången får vi ta del av samarbeten med Patti Smith, Anousha Shankar och Charlotte Gainsbourg med flera.

Har du någon gång gått ner i 90-talets alternativa rock-träsk så lär du ha stött på Throwing Muses. Sun Racket är uppföljaren till 2013 års Purgatory/Paradise, så det är inte så att dessa indierock-veteraner spottar ur sig skivor direkt.

Med influenser från Charli XCX, Gwen Stefani och Fergie har Vera Hotsauce brakat igenom bruset av dagens musik och tagit plats i rampljuset. Låtskrivaren, artisten och producenten med mycket karaktär och energi – har redan skrivit med stjärnor såsom Elliphant, Oscar Scheller, Dillon Francis och Diplos producentkollektiv.

Josiah Johnson lämnade det hyllade indiefolkbandet The Head and the Heart för att gå solo och har gjort en fin sådan utflykt till dags dato. Här är än mer vän folkpop som gärna börjar nedstrippat men växer under tidens gång.

Dödskällan är ett nytt mörkt och ångestdrivet punkband från Malmö. Debutalbumet är producerat av medlemmar från bandet The Sounds. Albumet är mixat av Henrik Magnusson (Veronica Maggio, Joel Alme) och mastrat av Hans Brooks i Svenska Grammofonstudion. Soundet är gitarrdrivet och energiskt men likväl melodiskt och melankoliskt vilket för tankarna till artister som Hurula, Thåström och Broder Daniel.

Ingen kunde undgå franska Yelles primärfärgs-disco i början av 2000-talets bloggosfär. Det senaste albumets tio låtar består av ett gäng dämpade regnbågar när Yelle utforskar teman som sensualitet 
och utveckling, och gräver sig djupt ner i romantiska ackord och experimenterande tekniker. "Det är dansant och kul med all energi och kraft från Yelles ungdom, men med en vishet inspirerad 
av femton år i gamet.", som ett pressmeddelande gör gällande.

The Hawkins nya album innehåller modern rock. Tunga, snabba trummor och gitarrer blandas med långsammare rock-ballader, med ett sound som befinner sig någonstans mellan The Hives, Imperial State Electric och Royal Republic.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA