x

Rockstjärnan tar avstånd från sociala medier – "Jag var helt uppslukad"

Rockstjärnan tar avstånd från sociala medier – "Jag var helt uppslukad"

Corey Taylor är Slipknots och Stone Sours frontman som nu tar steget ut på solokvist. Med GAFFA berättar han om ett album som guidar lyssnaren genom musiken han växte upp med.

Corey Taylor insåg att han under åren hade skrivit en hög med låtar som varken lät som Slipknot eller Stone Sour och inte riktigt hittat hem. Han insåg att ett soloalbum som låter helt annorlunda än något han tidigare gjort var en möjlighet.

– Det var det som gjorde mig så exalterad. Och när jag hade låtit idén sjunka in bestämde jag mig bara för att köra igång, säger han till GAFFA.

Han beskriver det nya albumet som något helt annorlunda, som visar upp alla hans influenser. 

– Detta är ett episkt rockalbum där jag guidar folk genom musiken jag växte upp med. Det är en reflektion över hur jag lärde mig skriva låtar. 

Albumet är en mishmash av olika genrer – allt från punk och hiphop till rockabilly och jazz. 

– Det finns så mycket bra här, varje låt har sin egen identitet, varje sång får verkligen leva i ögonblicket och ändå hänger allt ihop!

Öppningslåten Highway 666 skrev Corey redan i high school. När han gick igenom några anteckningsböcker i sin farmors hus hittade han två verser som han skrivit under Mr Lewis engelsklektion i årskurs tio. 

– Jag minns att jag tittade ner och bara: aaaahhh, det här kommer jag ihåg! Det här var för några år sedan och jag har alltid tänkt att jag borde avsluta den låten och när det var dags att sätta ihop material till albumet tänkte jag att nu är det perfekta tillfället.

Inför debuten spelades 25 låtar in på två och en halv vecka. Sammanlagt 13 originallåtar, sex covers och sex akustiska versioner av originalen på albumet. 

– Det var jävligt intensivt. Det bästa var att vi inte kände någon som helst press vi skrattade varje dag. Alla tror att man måste må dåligt och att det måste finnas spänningar för att göra ett bra album, men vi bevisade motsatsen och hade skitkul.

Lämnar tryggheten bakom masken

Corey Taylor erkänner att det känns lite nervöst att släppa något eget och lämna tryggheten bakom ett bandnamn. Men menar ändå att om han inte trodde på materialet så hade han inte gett ut något. 

– Det är bara för att jag vet hur folk kan vara, som jag är nervös. Innehållet är grymt stabilt så det beror helt på hur världen tar emot det.

COVID-19 – inget hinder i studion

Corona-pandemin har satt många käppar i hjulen för musiker, men Corey Taylor gjorde det bästa av saken samtidigt som han tar allvarligt på situationen. Ingen av dem går ut om de inte måste och har alltid mask med sig (no pun intended). Bandet spenderade alltså tiden i lockdown med att skapa ett album. Alla var i karantän i två veckor och alla fick köra bil till Coreys hus, där de sen bodde kvar för att undvika exponering. 

–  Jag har folk i mitt liv som har blivit berörda av pandemin, men som tur är har inte någon av dem dött. Det är definitivt något som alltid känns nära och som jag är väldigt medveten om och tar väldigt seriöst. Problemet är att folk behandlar det här som något politiskt, vilket bara är ett tecken på okunnigheten som genomsyrar mitt land!

Många järn i elden

Förutom nytt album håller Corey Taylor nu på med att skriva ett filmmanus och är nära att spela in sin första film, kanske till och med i år. 

– Det är jättespännande. blir det av, kommer det vara det coolaste jag någonsin gjort! Titeln är Zombie Vs Ninja, så du kan nog räkna ut vad den handlar om, haha. 

Han låter entusiastisk när jag frågar honom vad som kommer att hända härnäst och säger att hela nästa år kommer han ägna sig åt att avsluta Slipknot-turnén och därefter  spela in ett andra soloalbum, eftersom han har material till ytterligare tre (!), och sen åka på turné med två album istället för bara ett.

Slutligen, är det sant att att du och din fru Alicia ska öppna en växtbaserad taco-truck?

– Javisst, det är absolut något vi tänker satsa på! Just nu har vi förstås fått pausa det, men vi var precis på väg att träffa kocken, en vän till Alicia från Atlanta, för att fixa menyn, när reseförbudet trädde i kraft. En meny som jag tror folk verkligen kommer att gilla – det blir grymt!

SIDESTORY: Uppslukad av sociala medier

Corey Taylor har sedan en tid tillbaka tagit helt avstånd från sociala medier. För GAFFA berättar han varför:

– Jag insåg att jag blev för uppslukad av sociala medier, till den grad att det var mitt fokus varje dag och jag ignorerade saker i mitt verkliga liv. Jag var inte ansvarsfull och när jag insåg det bestämde jag mig för att dra mig ur, så jag frågade en vän som jobbar inom social medier och marknadsföring om han kunde ta över mina konton och på den vägen blev det. Nu kommer jag inte ens ihåg lösenorden!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA