x

“Mangoträdet har aldrig känts så nära som nu”

“Mangoträdet har aldrig känts så nära som nu”

Från Sverige till Gambia – och tillbaka igen. Rapparen Faal tar med oss på RESAN som nu ska resultera i debutalbumet Under Mangoträdet.

Det bästa av två världar

– Jag är född i Stockholm men flyttade till Gambia som tvååring och kom tillbaka när jag var sju. Under min uppväxt har jag flyttat fram och tillbaka mellan Gambia och Sverige, vilket gett mig de bästa av två världar när det kommer till musik och kultur. Något som jag först nu börjat omfamna i min egna musik. 

2Pac förändrade allt

– Jag har alltid haft ett musikintresse men jag upptäckte hiphop på golvet med benen i kors och blicken upp mot TV:n i min vardagsrum i Gottsunda. Jag hörde Changes med 2Pac och mitt liv har inte varit detsamma sen dess. Hade inte velat ha det på något annat sätt såklart. 

Ken Ring visade vägen

– Tidigt i min karriär tog Ken Ring med mig och några youngings till på turné och intresset växte genom att få smaka på adrenalinet som scenen kunde ge med att interagera med publik. 2015 startade Ken ett skivbolag och erbjöd mig skivkontrakt om jag började rappa på svenska (jag hade rappat långt innan det men på engelska) så då började min resa på svenska. Sen träffade jag Frej Larsson runt 2017 och turnerade med en av mina galnaste vänner runt Sverige i flera års tid och blev van med stora scener och fick större förståelse för branschen överlag.

Gråa Zoner

– Förra året släppte jag Gråa Zoner, independent i jakten på att hitta mig själv. Utan tvekan kan man säga det jag lyckades, jag blev säkrare på mitt budskap och hur min själ låter. Hela resan från Gambia, genom första kontrakten, livet på turné och beslutet att stå på egna ben och samla mitt egna team har alltihopa utvecklats till mitt debutalbum som släpps i år. Det heter Under Mangoträdet och handlar faktiskt om just den resan. En eklektisk blandning av alla intryck och uttryck jag har inom mig – mitt enda problem är om allt kommer få plats på ett album. Kanske kör vi två? Planen var att åka och plåta omslaget i Gambia, men jag har inte kunnat åka på grund av corona – men mangoträdet har ändå aldrig känts så nära som nu. Hoppas ni kommer känna detsamma när ni hör det!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA