x

Se Louise Lemón live här ikväll!

Se Louise Lemón live här ikväll!

Med GAFFAs initiativ #SwishaBandet sker en strid ström med fina livespelningar – allt serverat via GAFFAs Facebook. Här uppmuntrar vi även tittaren att swisha en slant till musikerna. 7 oktober tar vi del av Louise Lemóns själfulla dödsgospel.

– Det är förstås en helt annan situation att spela framför en publik, där möts man i varandras energier, ger och tar och bygger något tillsammans, säger hon till GAFFA angående det nya digitala upplägget och fortsätter:

– I en situation utan publik tänker jag att man istället tillsammans med bandet får mötas i varandras energier, man får leta inåt efter den där glödande energin. Musik är så mycket båda delarna av introspektion och att vara extrovert, man letar så djupt man kan för att sedan förmedla det så tydligt man kan. Att spela utan publik blir som en mix av det.

Har du själv tagit del av nån digital spelning den senaste tiden?

– Jag har sett på en del spelningar och det som får mig att fastna är när det är både vackert och känslosamt. Jag vill inte vara i någons vardagsrum, jag vill gärna möta deras inre men i en situation som speglar det vackra universum som musiken är i. Jag vill inte vara i verkligheten jag vill till en annan värld. 

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Det beror helt på vad man vill få ut av en konsert. Bon Iver har berört mig på ett otroligt sätt live, rätt in. Men där har jag ju inte blivit svettig och fått utlopp för saker som man kanske får på en rockkonsert. Jag vill bli berörd men det finns många känslor i oss och allt beror på var man är i livet och vad man behöver, vem man är med … En konsert är en väldigt spirituell upplevelse och beror både på var artisten är lika mycket som var publiken är i sina minds.

Vad har varit ditt största konsertögonblick?

– Ett av mina bästa konsertminnen är ett gig med James Leg på en klubb i Barcelona. Det var nästan ingen publik på stället vilket ofta brukar göra att det känns tomt, men det som hände på scen bara tog över. Det var bara James Leg och trummisen Mat Gaz på scen och det de gjorde var helt otroligt, så rått, svettigt och ärligt. Jag var där med en vän och vi befann oss i en annan värld, helt uppslukade av allt och vi hade ett sånt fint möte tillsammans i det där, kunde njuta av det som hände på scen och av varandra. Med samma vän såg jag också en av Chris Cornells sista konserter och det var väldigt speciellt, vi fick reda på att Prince hade dött samma dag under konserten och ett år senare med bara några dagars skillnad var också Chris Cornell borta.

Om du skulle jämföra ett Louise Lemón-gig med en film, vilken blir det och varför?

– Min musik är ingen film utan livet självt. Känslan när du är helt förälskad eller helt förlorad. Det är verklighet utan diskbänksrealism, det är mörker med hopp, det är ett krossat hjärta som vågar bli kär.

Du ser Louise Lemón live ikväll, 7 oktober, klockan 20:00 här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA