x

Från Holograms till Initiates – skrivkrampen tog Andreas Lagerström vidare

Från Holograms till Initiates – skrivkrampen tog Andreas Lagerström vidare

Initiates är på sina håll en bångstyrig, skitig musikmaskin som hämtar näring ur 90-talets alternativrock. Bandet frontas av Andreas Lagerström som du även har hört i det hyllade postpunk-bandet Holograms. Så har du ett förhållande till nyss nämnda band kommer du att känna igen dig i det här – men ändå inte.

– Jag har nog försökt att ta med så lite som möjligt men man sätter väl oundvikligen sin prägel på låtar som man skriver även fast man inte menar att göra det, säger Andreas Lagerström på frågan om vad hans historia tillför bandet.

Initiates har sin grund i en skrivkramp Andreas Lagerström drabbades av efter den senaste Holograms-skivan. 

– De två sista skivorna gjorde mig helt emotionellt slut och det blev svårt att komma tillbaka till att skapa för skapandets skull. 

Efter ett par års studier på annan ort kom han tillbaka till Stockholm och ville starta något nytt, mest på kul. 

– Jag hade nog snackat med både Oliver (Brink) och Jocke (Andersson) om att starta band tillsammans om och om igen under många blöta kvällar genom åren. 

Oliver är en gammal vapendragare som bland annat hoppat in och spelat gitarr i Holograms. Han hade nyligen flyttat till Stockholm från Göteborg och spelade i Anton Spetzes projekt Pleroma. Jocke hade i sin tur inte spelat i band sedan han var gitarrist i dödsmetalbandet Morbus Chron

– Jag spelade in några “rötna” demos hemma och lyckades övertala båda två. Adam (Hansson) spelar trummor i Kerosene Kream som var förband på skivreleasen för Holograms sista skiva och jag blev impad helt enkelt. 

Initiates debutalbum går under titeln Esoteric Pop och är lite av en ordvits.

– Å ena sidan tyckte vi att titeln speglade innehållet väldigt bra; popmusik med esoteriska undertoner. Sedan är det en motsägelsefull och lite trotsig ordkombination vilket jag tycker är roligt.

Är det nån särskild del på plattan som du känner lite extra för?

– Jag är lite svag för låten Invocation. Den innehåller mycket av vad jag siktar på när jag skriver låtar, en blandning av lite snällt och lite hårt. Dissonanta harmonier som gör instick i poppiga ackordföljder kombinerat med en konstig låtuppbyggnad och svårtolkad text.

Hur tänker ni annars kring det estetiska? Hur vill ni att er musik ska framställas rent visuellt?

– Jag tror vår strategi är att synas så lite som möjligt. Skivkonvolutet designade jag och Jocke med inspiration utifrån fransk sekelskiftessurrealism och 80-talsskivor.

Nämn en stor inspiration som kanske inte hörs så tydligt i musiken, men som likväl är viktig för er och får er att vilja skapa.

– Filosofen, författaren och aktivisten Georges Bataille, akademikern Antoine Faivre, arkitekten Louis Khan och doom-metalbandet Grief.

LÄS OCKSÅ: Nytt stödpaket: 5 miljarder tilldelas enskilda firmor kopplade till arrangörer


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA