x

22 färska skivor du bör kolla in

22 färska skivor du bör kolla in

Lite senare än förväntat har killarna från Chicagos förorter släppt sitt tredje album. Bandnamnet Knuckle Puck (att klappa till hockeypucken på högkant, så att den flyger iväg), populariserat av Disneyfilmen D2: The Mighty Ducks, hittade de på Stick to Your Guns-t-shirts med texten Knuckle Puck Crew. Nya albumet 20/20 (måttet på en perfekt syn) bjuder under år 2020 på stabil pop-punk utan tyngdpunk(t) på punk. - Sara Karlsson

Tematiskt handlar skivan om "de andra" med anspelning på aktuella ämnen som BLM, HBTQ och immigration och i likhet med inspiratörer som Jello Biafra och Crass väljer också Napalm Death att utmana med sina protester. Istället för att bara hamra ut samma budskap som tusentals gjort före dem, erbjuder de tankeväckande texter fyllda av metaforer och referenser. Inspirerande. - Kristofer Hadodo

Tydligen har låtarna till Malmötrion Hey Elbows tredje album improviserats fram i ett hus i Skåne, med timtals av jammande, bara avbrutet av kaffedrickande och rejäla träningspass. Förut skrevs låtarna i replokalen, men nu ville man testa nåt nytt. Gott så, och inledningsvis verkar det ha burit frukt. Första halvan av We Three är rätt magisk. Här funkar deras svala och mörka hybrid av pop, electronica och avantgarde alldeles utmärkt. - Janne Hallman

PC Music-kopplade A. G. Cook har släppt ett helt igenom schizofrent album med allt från akustisk autotune-pop till rena kaskader av BPM-hetsiga elektroniska galenskaper.

Den före detta Kiss-medlemmen Ace Frehley skickar ut ännu ett fläskigt rockalbum där han inte håller igen på nåt.

Någorlunda överraskande är så Alicia Keys tillbaka med en fullängdare. En skiva som i själva verket skulle komma redan 20 mars, men blev ordentligt försenad. Tack och lov här nu bärande på Alicias signum i form av piano-R&B.

Anjimile är en artist från Boston som skapar själavårdande ballader, varma poplåtar och episka körer med influenser från Sufjan Stevens, Madonna, Ladysmith Black Mambazo och Lejonkungen.

Armani Caesar är för dig som vill att hiphop ska osa 90-tal och backpack. Tänk MF Doom, tidiga The Roots och Dilated Peoples.

Ava Max blev enorm på en natt med singeln Sweet But Psycho. Hon har kallats för Lady Gagas arvtagare och skapar rak, direkt och kommersiell pop fast med en edge.

Brutalist är en duo som skapar allt från IDM-aktig elektronik till grime-smutsiga toner. De tvekar inte på att slänga in lite klassisk musik i röran som är den här EP:n.

Duon Cults må hålla sig inom bedroom-pop-fållan men de utvecklar dess sound med att blanda retro med futurism och high def-indie med lo-fi-strukturer. Melodierna är alltid i första rummet.

Daniel Romano rotar gärna runt i 70-talet när han skapar musik. Inspiration hämtas från Lee Hazlewood, Leonard Cohen, Serge Gainsbourg och Randy Newman och han anammar det där varma soundet som nyss nämnda decenniums singer-songwriters förespråkade. Folk, country, powerpop och en liten gnutta garage.

Psykedeliskt, mystisk och skogs-murrigt. Deradoorian är nåt för dig som går igång på gamla akter som Fairport Convention och senare namn som Broadcast och Espers.

Ed Harcourt har helt gått ner sig i instrumental och välorkestrerad musik med mycket power.

Electro-folk- och popartisten från Färöarna, Eivør, är tillbaka och hennes nya album innehåller co-produktion från Lana Del Rey-samarbetaren Dan Heath, och ett gästspel från bland andra Ásgeir. GAFFA.dk:s recensent delade ut full pott, 6 av 6, till plattan!

Den finska gruppen Finntroll skapar melodiös och maffig metal med hjälp av visor som hämtade från fablernas värld. Filmiskt värre.

Tidigare har Gus Dappertons musik jämförts med Mac DeMarco och King Krule "hazy" melodier, men den här tidigare indie-stämplade artisten ämnar att nå många fler lyssnare och tokstreamas därefter. Indie för arenorna.

Thee Oh Sees, Oh Sees, Osees osv. Dessa garagerock-veteraner går in för att förvirra. Tack och lov låter musiken ungefär exakt så som man är van vid. Tjackig, superspeedade toner som väcker kroppen.

Fenne Lily har skrivit ett album om att känna sig isolerad och soundet är därefter. Som ett rum med mycket rymd men där man känner begränsningarna, om man ska försöka sig på en flummig beskrivning. Svävande och direkt sovrumspop om vartannat, check.

Tim Koh hittar du i Ariel Pinks Haunted Grafitti och det här låter som hämtat ur Ariel Pinks galna och progressiva popvärld. Ett av veckans mest intressanta indiepopsläpp.

Cajsa Siik släpper del ett av albumet Ninjõ. Skivan är producerad av Siik tillsammans med Erik Moberg och bjuder på lekfull, avskalad och kraftfull musik.

"Gate Keeper känns som en av nyckellåtarna på albumet. Melodin skrev sig själv och har en lätthet över sig, men texten lutar sig inte mot melodin utan handlar mer om motstånd, kamp och spänning. När jag skrev den tänkte jag mycket på konsten att finnas där för någon - på riktigt. Och samtidigt finnas där för sig själv. Att vara någon att räkna med, och att lita på, trots destruktiva mönster och brister. Kanske är det så att det är när du accepterar det mörka du bär med dig, att det inte är något som måste tvättas bort, som du faktiskt kan finnas där för någon och våga bli älskad? När du slutar ignorera det som skrämmer dig mest", säger Cajsa Siik i ett pressmeddelande.

Idag skickar countrygiganten Keith Urban ut sitt elfte studioalbum. Det går under titeln The Speed Of Now Part 1, är 16 låtar långt och gästas av storheter som Nile Rodgers, Pink och Eric Church.

Exakt alla skivor hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA