x

35 färska skivor du bör kolla in

35 färska skivor du bör kolla in

Det finns en sorts popmusik där musiken såväl som texterna oftast slår aningen hårdare i hjärtat. Den glasklara produktionen tillsammans med rysligt ärliga texter tar man till sig på ett annorlunda sätt. Tusen Täta Lögner In är ett perfekt exempel på när musik blir till terapi – Hanna Järver gör, och har alltid gjort detta bäst. - Tilda Norrlin

Under andra hälften får vi glimtar av personen Sufjan Stevens. Från hans välbekanta längtan till en Gud på Ursa Major och andliga förvirring på titelspåret, till en ny slags hopplöshet och paranoia inför samtiden på America. Då, äntligen, börjar saker klarna. - Jonathan Sindihebura

Science fiction-musikaler med löjligt tunga gitarrer, rymdsyntar, folkmusik, och toppskiktet av musiker från flera generationer prog och metal är den inre tonårsnördens våta dröm, och i stort sett alla album är kanonunderhållning. Således blir Ayreons nya album Transitus en extra stor besvikelse. - Jesper Robild

Bristol-kvintetten Idles fortsätter på den inslagna banan med sin medryckande och aggressiva musik, som de vägrar kalla punk, men i stora drag har samma inställning och grund. För texterna är nutida och inkännande, och går till attack mot etablissemanget, och sätter fingret på orättvisor, dubbelmoral, fördomar och osmälta halvsanningar. En outsider-attityd som helt klart är punkens fundament, sen får Idles säga vad de vill. - Janne Hallman

Svårt att skaka bort känslan av Courtney Love och PJ Harvey när ShitKids 20/20 ShitKid spelas i datorn. De råa, nakna och simplaste tendenserna från Loves Live Through This-era och det elektrifierande och eggande från Harveys To Bring You My Love-dagar löper som en röd tråd genom Åsa Söderqvists fjärde fullängdare. Sannerligen smakfulla influenser, även om det här givetvis gjorts utan vare sig producentduon Paul Q Kolderie och Sean Slade eller virtuosen Flood. – Kristofer Hadodo

Fleet Foxes Shore spricker ut i ett värmande och vemodigt landskap. Det instrumentala färdigställdes först och enligt frontmannen själv satt texterna så långt inne att albumets framtid var oviss. Det var mellan bensinmackarna, naturens vidunder och storstadens brus som han under sina dagslånga roadtrips till slut hittade tillbaka till att skriva. På Shore är Fleet Foxes aura ständigt närvarande och deras jordade hymner känns omfamnande, bekant men samtidigt som ett steg vidare på deras resa, där Pecknold inför skapandet av Shore hittat stor inspiration från bland annat Arthur Russell, Curtis Mayfield och Nina Simone. Inspirationer som inte är helt uppenbara men som efter ett par lyssningar uppdagas i både text och ljudbild. - Roya Sarvestani

Kanadensaren Yves Jarvis viskande röst får mig att lystra och glida bort i fantasin. Sen gör förstås den psykedeliskt mjuka och mångfacetterade musiken sitt till. Jämförelserna är nära till hands till Nick Drakes sprödhet, The Byrds fina stämsång och Spiritualizeds drömlika kompositioner. - Janne Hallman

Bakom Oklou hittar vi den franska producenten och sångerskan Marylou Mayniel. Hon växte upp på landet i västra Frankrike och lärde sig spela via klassisk undervisning med fokus på cello och piano. Men hennes musik på debut-mixtapen Galore är mer av den elektroniska varan. Minimalistisk och mjuk pop.

Madchester-ikoner. Det här är A Certain Ratios första album på tolv år. För vänner av The Charlatans och The Durutti Column.

Only For Dolphins är den old school-glada, medvetne rapparen och kocken Action Bronsons sjunde studioalbum.

Anna von Hausswolffs nya album All Thoughts Fly är ett helt instrumentalt album inspelat med en barockorgel som enda instrument, en orgel som representerar absolut befrielse av fantasin.

"Jag ville spela med dissonans och polyrytmer för att skapa ett harmoniskt landskap som ständigt förändras och expanderar till något annat. Allt du hör på den här skivan, varje liten överton och all atmosfär skapas helt genom orgeln. Vi har använt en EQ men det är allt. Den övergripande idén var att skapa en illusion av flygande tankar, sammanflätande i varandra. Olika ord och världar som händer samtidigt, påverkar och ändrar varandras riktningar och kurser", säger Anna von Hausswolff i ett pressmeddelande.

Hüsker Dü-frontaren Bob Mould är tillbaka i San Francisco efter flera år i Berlin. Han är arg, frustrerad, skrockfull och har spelat in sin bästa och hårdaste platta på länge.

Cayucas var en del av den stora garagerock-vågen som bröt ut för några år sedan. Fortfarande garage men kanske lite mjukare, laidback och softrock nu för tiden.

Deftones var giganter i slutet på 90-talet och en bit in på 2000-talet när de kablade ut sin emotionella och dynamiska metal. Håll utkik efter en intervju med bandet på GAFFA här framöver. Här är deras första platta på fyra år.

Hen Ogledd bildades 2012 av den experimentella folk-musikern Richard Dawson och avant-garde-artisten Rhodri Davies. Det är folkig musik med elektroniska inslag och alltid nån slags edge. Oberäknelig folkpop.

Sveriges live-stolthet The Hives skickar ut sin första liveplatta nånsin, inspelad på Jack Whites Third Man Records, förra året.

Den fransk-kanadensiska melodic death metal-gruppen Kataklysm släpper sitt 14:e album.

Marie Davidsons musik kan vara av väldigt snårig elektronisk sort, men här har hon teamat upp med L'Œil Nu och skapar electrofunkiga och ganska lättsmälta toner.

Punkrock, emo, heartland och beyond – The Menzingers är tillbaka med sitt sjunde album och det är fokus på rätt rootsig rock och storytelling.

När Merzbow och Mats Gustafsson är i farten kan man kallt räkna med att det blir avant-gardistiskt, frijazzigt och noisigt deluxe.

Hiphop-ikoner och -veteraner. Public Enemy skrev om hiphoppens regler under 1980-talet. Med nya albumet håller man sig till det man kan. Politiskt, scratch- och sample-späckat, old school och hyperenergiskt.

Med Sad13 (uttalas "sad thirteen") ville Speedy Ortiz Sadie Dupuis utforska lite mer catchy indiepop. För vänner av sovrumspop rent allmänt.

Popgalningen Seth Bogart är på sina håll ett melodigeni. Han skapar sån där euforisk indiepop som du gärna dansade till runt 2005.

Kan vi kalla det bibliotekarie-pop? Sån vän pop med väna röster – allt i en oerhört sofistikerad skrud med litterära undertoner. Shy Boys är för vänner av exempelvis Whitney och Grizzly Bear.

Veckans bästa hiphop-släpp? Utan tvekan. Spillage Village ger oss en härlig berg- och dalbana till fullängdare där souliga Psalmsing är en höjdpunkt.

"We’re trying to make pop songs that aren’t on the radio, because they’re too weird". Sylvan Esso sammanfattar det bra. Ibland låter det som att blanda Billie Eilish med Tune-Yards.

Sonic Youth-medlemmen och noiserock-ikonen Thurston Moore släpper ett ganska rakt (för att vara honom) rockalbum som kan jämföras med hans tidigare verk The Best Day, Trees Outside The Academy och Psychic Hearts.

Tim Heidecker är kanske mest känd som komiker, manusförfattare och skådis, men när han skapar musik så låter det härligt softrockigt. Som en resa tillbaka till 70-talet.

Det verkar ha blivit en grej att Arcade Fire-medlemmar släpper soloalbum. För några veckor sedan hade vi Jeremy Gara i vår New Music Friday-lista. Nu är det Will Butlers tur och det är lite mer otyglad och experimentell rock än man är van vid i AF-sammanhang.

Raubtier-frontaren Hulkoff sänder ut mer folkmetal fylld med jakt- och krigsromantik. Och stråkar. Sveriges svar på Rammstein, jomen.

Martin Thulin spelar i det Sacred Bones-sajnade bandet Exploded View tillsammans med den engelska sångerskan Anika. Just nu producerar han Jenny Wilsons nya album och lite senare i september ska han ta gat i Anikas nästa skiva. Men idag ligger fokus på hans soloalbum Into The Light som är poppigt, krautigt och välkomnande varmt.

Katthem pangar ut indie punk med distade gitarrer och popmelodier som hämtade från western, jazz och stoner rock. Albumtiteln Vackra Lögnerskor anspelar på idén om den förföriska kvinnan som sedan visar sig vara en bedragare. Hon blir nerknuffad från piedestalen eftersom hon inte är perfekt. Albumet skildrar olika skurkar som mördar sina svekfulla älskare, flyr slagfält och lajvar mediamän i Nyhetsmorgon.

Varas har bubblat upp från Göteborgs underground-scen och skapar funkiga och souliga pophistorier med en hiphop-grund. EP:n bjuder på dans-orienterad indie. Under sommaren 2018 gjorde Varas sin live-debut på Way Out West.

"Fans av Beach House eller någon som kan tänka sig ett The Radio Dept i långsammare tempo bör genast ta del av Koala Bar och allt de har att erbjuda", skrev vår skribent Jesper Robild 2016. Och där vilar de fortfarande. Indie-stämplad, stilren melankolisk pop.

Post rock/hardcore-konstellationen The Ocean har en förmåga att alltid skicka ur sig genuina album.

Exakt alla skivor hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA