x

Amerikansk artist ger Sverigespelning – "om jag blir insläppt"

Amerikansk artist ger Sverigespelning – "om jag blir insläppt"

Kärleken kan uträtta stora ting, inte minst i musikens värld. Att börja räkna på hur många sånger som avhandlat ämnet skulle resultera i en lista längre än ekvatorns sträckning. I oktober kommer ännu ett mirakel uträttat i kärlekens tecken att ske. Och denna gång är det något som nästan kan mäta sig med den där konserten som alla män över 50 tycks ha bevittnat sommaren 1980. Det handlar självfallet om den första internationella artisten på svensk mark sedan epidemi blev till pandemi och han heter Dylan LeBlanc. 

Självfallet hade Bob Marley på Gröna Lund en större popkulturell genomslagskraft på de flesta plan, men det går inte att säga annat än att detta är en händelse av stora mått. Att en internationell artist överhuvudtaget skulle kunna göra några fler spelningar i Sverige under 2020 har de senaste månaderna känts lika långväga som en beboelig koloni på Mars. 

En hade kunnat anta att Dylan LeBlanc fastnat i Skandinavien innan hela världen gick i ide och helt enkelt blev kvar, men så är inte fallet. Mitt i brinnande pandemi påbörjade han en resa från soliga Lousiana för att ta sig över Atlanten och spela för oss frusna nordbor. En sanning med modifikation, anledningen var nog snarare träffa en viss nordbo som han håller kär. 

– Min flickvän bor i Norge medan jag var fast i USA och hela världen släckte ner. Efter många om och men lyckades jag till slut få till så att jag skulle kunna åka över. Det var tonvis med papper som skulle fyllas i och resan i sig tog en evighet, sen var det ju inte säkert att jag skulle bli insläppt. Men det lyckades och jag har sedan ett par månader bott i en liten stad ett par timmar utanför Oslo, berättar Dylan LeBlanc för GAFFA.

Hur känns det att komma ut och spela igen, eller du kanske har lyckats göra några gig under pandemin? 

– Inte gjort några större gig, nej! Jag skulle turnerat här i Skandinavien i mars men det blev såklart inställt, den här miniturnén är väl lite som en ersättning för de spelningarna. Av förklarliga skäl blir det inte lika många stopp som det var tänkt från början. Men tanken är att i alla fall försöka sprida lite värme och glädje till de som suttit inne och inte gjort något de senaste månaderna. Låta folk få komma ut och se levande musik. Allt i enlighet med vad lagen tillåter, förstås. Om jag blir insläppt i Sverige vill säga … 

På tal om lagen, i Sverige gäller för tillfället 50 personer, hur många får man spela för i Norge nu? 

– Jag är inte helt säker, tror de ska ta ett beslut i dagarna om de ska höja gränsen. Men som det ser ut nu tror jag det är 150. 

Passande då att du nyss släppt en ny singel! 

 – Precis! En cover faktiskt. INXS:s Never Tear Us Apart, som jag spelade in när jag fortfarande var i USA. 

Och hur ser framtiden ut, blir du kvar i Norge? 

– Tyvärr inte. Mitt pass går ut i slutet av oktober och jag måste åka tillbaka hem för att förnya det … 

Spelningarna med Dylan LeBlanc blir sannolikt de enda av en internationell artist i Skandinavien innan 2020 blir 2021, om det inte finns fler utländska artister som gömmer sig i de norska hyttene... 

DEBATT: "Regeringen måste tänka om"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA