x

VÄRLDENS BÄSTA LÅT: Det tvåhövdade monstret

VÄRLDENS BÄSTA LÅT: Det tvåhövdade monstret

GAFFAs Josefi Jönsson berättar om låten som var nära att aldrig bli av – men som tio år senare aldrig tycks tystna.

När jag pratade med ett nytt svensk stjärnskott häromveckan suckade hon över hur dagens svenska pop tycks sakna nyanser. I hennes egen musik försökte hon därför vrida tillbaka tiden tio år, med inspiration från ett av de mest blomstrande åren inom svensk pop – 2010. Året då Robyn befäste sin plats som inte bara Sveriges, utan även världens, pophopp med Dancing On My Own och Oskar Linnros blev ett hushållsnamn med sin Från Och Med Du. Men så var det också den där sista lilla pusselbiten, singeln som kom att ligga ohotad som Sveriges mest streamade låt fram tills i somras. Den som egentligen blev ratad flera gånger och aldrig borde ha sett rotationens ljus. Tack gode gud, för att Daniel Adams-Ray aldrig gav upp och istället gjorde slag i saken på egen hand. För vad fan hade den svenska musikscenen varit utan Gubben I Lådan?

Golvad av allsången

Kanske var du också Team Daniel eller Team Oskar. Jag vet i alla fall att jag själv befann mig i en ålder där man gärna skulle vara antingen eller – och jag såg mig själv som en osviklig medlem av Team Oskar. Åtminstone fram tills att det inte gick att bärga sig för allt det som Daniel Adams-Ray var och fortfarande är.

Siestafestivalen 2011, ett år av festivalen där de båda forna Snook-medlemmarna fått ta varsin plats i line-upen, gjorde det omöjligt för mig att stå emot längre. För det var inte Oskar Linnros framträdande jag kom ihåg starkast från den festivalen. Istället blev den för alltid känd som festivalen där jag inte bytte team, utan bestämde mig för att det absolut gick att vara del av två sidor samtidigt. Så när Daniel några månader senare släppte en live-version av Svart, Vitt Och Allt Däremellan var det just Siesta som fick representera Gubben I Lådan live. Och när han i inspelningen tystnar precis innan refrängen tar hela publiken i från tårna och fortsätter:

“Jag tog en kula för dig, och fick en smula tillbaks
För dig ska jag, göra det tusen gånger om”

Det var en allsång som inte inte bara gav gåshud på plats i publikhavet. Det var en allsång som även nio år senare känns som en surrealistisk upplevelse. Och med vetskapen om att det var en låt ingen riktigt nappade på, men som ett helt publikhav på flera tusen personer allihopa nu kunde texten till, stillar knappast dessa känslor.

Ett decennium av kärlek

Själv har Adams-Ray beskrivit låten som ett tvåhövdat monster – som en kombination av kärleksförklaring och hämnd. För många har den nog kommit att bli en anthem som hjälper genom kärlek som gör ont. Där man själv tycks ge hela sin själ, utan att egentligen få någonting tillbaka. Men oavsett vad man själv läser in i texten, så har den i ett helt decennium spelats på studentflak, fester och bidragit till allsång överallt där den spelats. Och det tog alltså fram tills i somras innan det faktiskt hände. Gubben I Lådan petades ner från tronen som den mest streamade låten på svenska. Men ingen hade väl någonsin kunnat ana att det skulle ta tio år för någon annan att lyckas reprisera den bedriften. 

“Jag har givit dig allt, och jag har ingenting kvar
För dig ska jag göra det tusen gånger om
Tusen gånger om”

Och visst gjorde Daniel rätt i att kämpa för låten ingen annan trodde på. Tio år av omättlig kärleken säger bara en sak: den kommer att fortsätta spelas tusen gånger om!

LÄS OCKSÅ: Se den tungt kritiserade trailern till David Bowie-filmen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA