x

51 färska skivor du bör kolla in

51 färska skivor du bör kolla in

Mellan lugn och kaos rasar Franska Trion i en storm av drabbningar. Att värja sig är svårt, att följa med har aldrig känts så enkelt. Det finns något som är så direkt och berörande med Franska Trion. Det sitter i väggarna, mellan raderna och i språket där smutsen, kärleken och svärtan omfamnas av ett otämjt hav av poetiskt dunkel. När Franska Trion med Matti Ollikainen i spetsen släpper sitt elfte album Är Det Konstigt? finns det inget som tyder på att de stannat av. - Roya Sarvestani

Han har tidigare hyllats som vår främsta samtidsskildrare. Med rak poesi och rivig pop-punk lyckas Robert Hurula berätta om sånt som sällan får ta plats. Tidigare har han tagit med oss på resor till hans svåra uppväxt, destruktivitet och psykisk ohälsa. Trots att Jehova bjuder på en betydligt mer positiv ton, finns såklart vemodet till viss del kvar. Det är trots allt Hurulas skapelse. - Emma Olsson

Bruce Springsteen & The E Street Bands nya skiva spelades in live i studion på blott fyra dagar. Och det hörs mycket väl att det är spelsugna herrar och en dam som gör det de är bäst på. Vi får således det typiska Roy Bittan-pianot, Clemons-saxen brölar, klockspelet klingar, Little Steven och Lofgren briljerar på gitarrerna och Bruces närvaro, engagemang och patina ger ännu en gång extra tyngd till orden. - Janne Hallman

Mörk Grynings album ändrar skepnad flera gånger, med fyra piano-/gitarr-intermezzon som pausunderhållning. Inledningsvis är det power metal-dubbeltramp till ursinniga riff och sång på svenska, vilket gärna hade fått återkomma i mer än en låt. Tankarna går osökt till Finntroll, men plötsligt dyker en ännu starkare melodiprägel upp och det låter både Bathory och lite Moonsorrow. Därefter är det ömsom riktigt ont och riktigt episkt, och en grande finale med Dead Can Dance-sång. - Jesper Robild

Fabriken har haft som projekt under ett antal år nu att släppa en EP-svit som ska representera de fyra årstiderna. Detta är den sista av dem. Detta är sommar. Och detta är fyra låtar som låter rätt mycket som det har gjort genom åren hos gräddan av Beat Butchers-band. Helt okej poplåtar med lite trallpunksattityd, om än kanske lite mer vuxet och moget idag än för 35 år sedan. Musik som egentligen inger mer trygghet än revoltkänslor, men som också har potential att egga, ivra, elda utan att egentligen hitta dit på allvar. Musik som låter som den alltid har gjort och inte kan göra annat. - Magnus Sjöberg

Houman Sebghatis nya album Skuldsaneringen har vuxit fram ur en tid kantad av otrohet, skulder och terapi. Temat är manligt ego, skadade relationer och en inre inventering. Under sina två decennier som rappare har Houman alltid varit känd för att rappa personligt och intellektuellt. Han har aldrig vara rädd för att vara ärlig men på Skuldsaneringen har han hittat nyckeln till ännu djupare dörrar. - Karin Lillbroända

Samarbetet mellan Vril & Rødhåd, titulerat Out Of Place Artefacts, är ett rejält kliv bort från betongsläggorna de båda herrarna är kända för (och rysligt bra på). Här är flera spår rena stämningsstycken, helt utan rytm och röst. Ungefär lika ofta letar sig rytmerna in. Enkla och råa, med ett lagom drogat sväng. Generellt är det ganska fritt från överraskningar, alltså. Den största överraskningen är väl i så fall hur mycket varmare och välkomnande det är än den brutala fyrtakt såväl Vril som Rødhåd brukar göra. - Fredrik Franzén

Darren J. Cunningham är en brittisk elektronisk musiker, mest känd under pseudonymen Actress. Hans musik har släppts av en mängd olika skivbolag, som mest framträdande inkluderar Ninja Tune, Honest Jon's Records och Werkdiscs. Experimentell musik, techno, outsider house.

Adrianne Lenker är en amerikansk musiker från Indianapolis, mest känd som huvudsångare och gitarrist för Big Thief. Idag släpper hon två på förhand hajpade album. Indie, folk.

Bootsy Collins är en amerikansk stilbildande funkbasist och sångare. Bootsy blev under 1960-talet känd som basist bakom James Brown och senare i George Clintons Funkadelic.

Boy Pablo är ett indiepopmusikprojekt skapat av den chilensk/norska singer-songwritern Nicolas Muñoz. Solskensindie, jangle pop.

Cherry Pickles från Birmingham skapar skitig lo-fi-brusig garagerock. Släpps via finfina PNKSLM.

Clipping – alternative hiphop.

Fever 333 – rap metal, screamo, hardcore punk, trap metal.

Fuzz – fuzzig garage med Ty Segall som medlem.

Gorillaz – Damon Albarns eklektiska projekt gästas av namn som Robert Smith (The Cure) och Peter Hook (Joy Division, New Order).

Jeff Tweedy – Wilco-frontaren skapar lågmäld folk och country.

John Frusciante – den tidigare RHCP-medlemmen fortsätter att utforska elektroniska världar.

Laura Veirs – svepande indiefolk.

Local Native – indiefolk-veteraner med ny EP. Gästas av Sharon van Etten.

Loma – indie/alternative/jazz, släpps via Sub Pop.

Magick Mountain – esnergirik och tung garagerock.

Magik Markers – bandet fick ett större erkännande efter att ha öppnat för Sonic Youth på deras amerikanska turné 2004. Experimentell indie, alternativ rock.

The Mountain Goats – singer-songwriter-räv.

Palace Winter är Köpenhamnsbaserade Carl Coleman och Caspar Hesselager. Soft indie som gästas av Jason Lytle från Grandaddy. 

Pallbearer – doom metal.

Plants And Animals – indierock från Montreal.

PUP – punkrock, hardcorepunk, poppunk, emo.

Raye Zaragoza – singer-songwriter, folk

Sharon Jones & The Dap Kings – retroosande och organisk soul.

Songhoy Blues – ökenblues från Timbuktu, Mali.

This Is The Kit – indiefolk.

Zeal & Ardor – avant-garde metal från Schweiz.

Junglepussy – skådis, rappare, hyllad av Erykah Badu och Lil' Kim.

Henrik Lindstrand – svensk pianist boendes i Köpenhamn och ger ut sin musik via One Little Independent Records (Björk).

Caroline af Ugglas – “Det enda positiva som kommit ur corona-krisen är den här plattan, och att man verkligen haft tid att göra om, göra rätt, leka och testa nya grejer.”

Andreas Hourdakis – jazzmakaren har tidigare samarbetat med Magnus Öströms Band, Lars Danielsson, Karin Hammar, Jeanette Lindström, Sebastian Studnitzky och Joakim Milder.

Mary Mi – svenskan har tidigare jämförts med Haim och Christine & The Queens.

Kasbo – göteborgaren Carl Garsbo må vara en doldis på hemmaplan men har ändå betat av Coachella  och turnerat med storheter som Odesza och spelat på ikoniska platser som Red Rocks Amphitheatre.

Mattis – rapparen har tagi hjälp av Cleo, Parham och Ess Bogale, vilka alla medverkar. Albumets tematik kretsar kring det eviga sökandet efter något som kan ge svaret på meningen, lyckan och sorgen.

Old Kerry McKee – länken som inte borde finnas mellan gammal amerikansk folkmusik, blues och black metal.

Tribe Friday – rusig indierock som får ut dig på dansgolvet.

Toi Let – noiserock från personer som även är inblandade i Yast, Nightmen, Marcus Norberg And The Disappointments.

L.U:N.A – elektronisk pop från Norge.

Sen Morimoto – skruvad quirky indie.

Ela Minus – electronica, pop. Släpps på Domino.

Ben Harper – en instrumental platta från singer-songwritern.

Hederosgruppen – i en pausperiod med Tonbruket uppstod hos Martin Hederos ett otroligt sug efter att spela improvisationsmusik. Det här är resultatet.

Lebanon Hanover – darkwave och postpunk i perfekt symbios.

Yaeji – skruvad electronica som släpps via XL Recordings.

Exakt alla släpp hittas i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA