x

27 färska skivor du bör kolla in

27 färska skivor du bör kolla in

Inför sitt tionde album har Kristofer Åström letat sig bort från stadens brus till de värmländska skogarna. Under tre dagar spelade han in materialet till vad som kom att bli Hard Times i legendariska Studio Silence i det lilla samhället Koppom i västra Värmland. Det har landat i en oerhört vacker tystnad, fylld av melankoliska skildringar, ekande gitarrer, klingande klaviatur och stämsång. Sånger i natten som landar mjukt i gryningsljuset. - Roya Sarvestani

På sitt tredje album har Pale Honey i alla händelser släppt mycket av riffen och dessutom fått en tredje medlem i och med producenten och liveförstärkningen Anders Lagerfors på bas och syntar. Därför består arrangemangen på Some Time, Alone av mycket mera syntar än tidigare, vilket ger ett mjukare sound. - Janne Hallman

Det har hunnit gå åtta år sen sedan indiegruppen Bye Bye Bicycle släppte sitt senaste och andra album Nature innan de plötsligt försvann. Nu är de tillbaka med den fyra spår långa EP:n Specular som spelades in tillsammans med producenten Karl von Hall och släpps på vinyl och digitalt av Stockholmsbaserade indielabeln Lazy Octopus Records (Holy Now, Second Oracle etc).

De svenska folkrockpionjärerna i Garmarna släpper nytt album.

Gidge är som den felande länken mellan Burials höstruskiga storstads-dubstep och de norrländska skogarnas mystik. New Light innehåller nio spår som de arbetat med i tre år och de som sen tidigare är bekanta med musiken kommer känna igen sig även om Ludvig och Jonatan har förfinat produktionstekniken på det nya albumet genom att intensifiera ljudpaletten med analog syntes och krispiga hi-hattar.

Kylie Minogue släpper sitt 15:e studioalbum Disco. Titeln skvallrar om en skiva som innehåller färgsprakande låtar och glittriga danspärlor.

Där de tidigare två albumen till stor del bestått av material som skrivits och komponerats under decennier innehåller retrorockbandet Lykantropis nya skiva nästan uteslutande av helt nyskrivet material, som hela bandet gemensamt varit delaktiga i att skapa. Huvudparten av låtskrivandet är fördelat mellan Martin Östlund och Tomas Eriksson. Martin Östlund berättar: ”Den här gången har vi gjort allt tillsammans. Vi har kommit med egna idéer och sedan arrangerat tillsammans. Det är nytt för oss att jobba på det viset men det har givit oss det bästa albumet vi någonsin gjort, med hög kvalitet både musikaliskt och textmässigt. Jag var tveksam till mina egna bidrag från början, tills det växte av att vi skapade tillsammans.”

Pole, aka Stefan Betke, är en tysk elektronisk artist vars musik vanligtvis förknippas med glitch-genren och dubtronica.

Inspelningarna av Ismaels nya album påbörjades redan förra hösten i norra Hälsingland, precis vid stranden av Östersjön och Doggerland lånar namn av ett översvämmat, försvunnet land.

– Det är inte så konstigt då, att Doggerland är ett lite argare, kanske lite rakare, album från oss än de tidigare, menar Ismael.

Bland referenser som Ismaels lyssnare, med och utan mediepositioner, har nämnt genom åren finns bland andra Thåström, R.E.M., New Order och Television.

När Patrycja Wiktoria gick i grundskolan var hon med i en skolkör som främst framförde ”kampsånger och folkmusik”. ”Jag tänker ofta tillbaka på den musiken – jag märker att dess raka och vemodiga melodier ibland hälsar på i min egen musik”, berättar hon. ”Men idag lyssnar jag mest på Björk, Kate Bush och Laleh.” Nu är debut-EP:n här.

På nya albumet tolkar Per Gessle sina egna svenska favoriter från 80-talet och framåt. Det mesta är akustiskt baserat och Per spelar nästan alla instrument själv. Du hör även Helena Josefsson men också Uno Svenningsson som gästar i en låt. För första gången har Per också samarbetat med lokala Halmstad-musiker som Per Thornberg på tenorsax och Gicken Johansson på bas och lap steel.

I somras släppte Blizzy EP:n Phoenix Pt.1. Nu är det dags för del två.

"Jag vill visa hur mångsidig jag är som artist. Att jag kan ta toner, hitta catchiga melodier, spotta på ett uptempo beat men också gå tillbaka till rötterna med rim och meningar som fastnar i hjärtat. I grunden är jag en hardcore-rappare som utvecklats genom åren. Ni hör allt från dancehall afrobeat, hård trap samt R&B trap och orientaliska inslag på Phoenix Pt.1 och 2."

Musiken på popstjärnskottet Julia Viktorias EP är sprungen ur frågor som växte fram hos artisten under 2020. Ska människor verkligen behöva bli främlingar för varandra efter ett liv tillsammans? Är inte ett bra avslut lika viktigt som ett fint första möte? Ska två personer verkligen låtsas som om de aldrig känt varandra när de delat något vackert ihop?

"Jag började få en hel del flashbacks av mitt tidigare förhållande. Jag kunde inte sluta tänka och reflektera över den tid vi haft tillsammans och det vi delat. När jag funderade på allt det som varit, reflekterade jag även över tanken på att en person som man delat en del av sitt liv med helt plötsligt blivit en främling. Jag ville inte vara en främling, jag ville kunna lära känna den människan igen, i ett annat perspektiv."

Junior Brielle om den nya EP:n: ”För ungefär ett år sedan skickade David en demo som fick mig att maniskt börja mata downnstrokes på min luftgitarr och skrika improviserade melodier. Efter 4-5 lyssningar och några inspelade röstmemon ringde jag upp David som berättade att låten hade framkallat samma typ av beteenden hos honom i studion. Då började jag fundera på varför det blir sådär. Varför överger vi vårat apatiska yttre och blir galna i 3:45 av en tillräckligt bra låt. För mig och David är det nog för att vi föreställer oss att vi står på Stora scenen på Storsjöyran, lördag kl 23:00 och spelar nämnda låt. Vi är nog inte där riktigt än, men drömmen om det är allt vi har. Det här är anledningen till att vi gör musik, och varför vi flyttat 52 mil från Brunflo till Akalla och den här skitstaden. Fredagen 6:e November släpper vi Dyrt & Heligt. En skiva om allt vi hoppas få uppleva igen. Och Nordpolen är med på en låt.”

Joel Isaksson och Oskar Nyman har sina rötter i Österbotten, medan Daniella växte upp i Perstorp strax utanför Helsingborg. Tillsammans är de Tiger. Melankolisk, men ändå hoppfull, indiepop med folkinfluenser.

Hush Forever, aka Sebastian Lilja, är tillbaka med nytt album som bland annat innehåller den Nashvilledoftande singeln Intentions Of Gold, som har streamats mer än 750 000 gånger bara på Spotify. Detta är hans andra album och uppföljaren till Find The Gap från 2017.

Sveas nya EP består av sex låtar som alla reflekterar över de olika stadier man går igenom vid ett uppbrott.

"Var och en av låtarna på Pity Party symboliserar en resa som vi någon gång förmodligen gått igenom. När livet kan kännas som skit, man går igenom drama och efterskalv av relationer som gjort en trasig, man tvivlar på sitt eget värde och har svårt att släppa in någon ny. Men jag tror att resan är oundviklig och erfarenheterna och bearbetningen är det som gör att vi växer som person", säger Svea i ett pressmeddelande. 

Felicia Takman om den nya EP:n: "Oftast när man tittar tillbaka förskönar man allt i efterhand. Den här EP’n följer en relation från den andra vinkeln där fokus istället ligger på det som faktiskt skaver. Från innan början till slutet, vidare efter. Mer diskbänksrealism än polerat i efterhand. Varje låt har sin egen tid och plats, vilket gör att också varje låt har en egen stark känsla: svartsjuka, desperation, melankoli, nonchalans och realism. Ord som kanske i första hand inte förknippas med kärlek, fast egentligen också gör det, om man ska va helt ärlig."

Supergruppen Hollow Tree består av släktingarna Jockum, Niklas och Rudolf ”Rulle” Nordström. Den första är en av Sveriges mest erkända och internationellt hyllade konstnärer, den andra är en före detta Berkeley-matematiker som lirat på bluesklubbar flera gånger i veckan i Bay Area under 25 år, dessutom agerat förband åt B.B. King och den tredje är producent åt Robyn, DJ på den globala klubbscenen och dessutom en kritikerhyllad artist i sin egen rätt under namnet Mr. Tophat. Resultatet av släktingarnas supergrupp är en äventyrslysten skiva där bluesen utgör ryggraden, men som även tilldelats Rudolf Nordströms sparsmakade elektroniska ljudvärldar.

Blåa Jeans, Tomma Fickor är Tjuvjakts hittills mest experimentella album, där de har utforskat nya världar och sound. Mer organiskt, mer stråkar och färre rap-drivna låtar. Även om rappen fortfarande har en stor plats i vissa låtar.

Kampen Går Vidare är Second Suns tredje fullängdare. Skivan släpps på Gaphals och behandlar en vuxen människas politiska liv i 9 låtar. Från lycklig rebell till härdad cyniker via genomskådande, uppror, framåtanda, trötthet och likgiltighet. Alltihop tonsatt av Second Suns tonspråk bestående av ambitiös folk/prog/hårdrock och svenskt vemod – toppat med NWOBHM.

Faals (tidigare Muhammed Faal) debutalbum Under Mangoträdet är äntligen här. Albumtiteln kommer ifrån den relation han har till ett stort mangoträd som finns utanför hans mormor och morfars familjehus i Gambia. Mangoträdet var hans go-to plats när han växte upp. Det var en plats där han spelade fotboll, umgicks med kompisar och där han själv berättade och lyssnade på historier.

Förutom ovanstående släpp hittar du i spellistan nedan även ny musik med Herman Düne, Little Mix, Seamus Fogarty, Mort Garson och Fates Warning.

Kolla in exakt alla släpp här och plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA