x

LISTA: 5 intervjuer vi minns – "Det skadar inte att bjuda lite på sig själv"

LISTA: 5 intervjuer vi minns – "Det skadar inte att bjuda lite på sig själv"

Nordpolen i Nyhetsmorgon, TV4

Bara jag som har sympati för Jenny Strömstedt och Anders Kraft? Kanske för att jag är journalist, men fan, kan man inte bjuda lite på sig själv? Nordpolens intervju platsar utan tvekan på listan över – ursäkta uttrycket – katastrofala intervjuer – ur ett intervjuperspektiv. Underhållningsmässigt? Imagebyggande? Då är det 6 av 6 Nordpoler.

Gustav Norén i Breaking News, Kanal 5

En av de, enligt mig, absolut mest spekatulera intervjuer som gjorts med en musiker i Sverige.
Samma dag, pressmeddelandet: Gustav Norén lämnar Mando Diao. Fför de som inte är uppväxta med de tidiga plattorna som Bring 'Em In med hits som Sheepdog och Mr. Moon kanske känslan inte är den samma, men att se en nyförändrad Gustav med – vad som senare skulle generera över 15 besök i Malou von Sivers programpunkt ”filosofiska hörnan" – är något som man borde ha sett så: varsågoda!

Pascal i Morgonsoffan, SVT1

Viral succé. Per Sinding-Larsen, en så kallad överdrivet hyllad musikjournalist, gör ett halvhjärtat försök till en lyckad intervju. Men lyckas inte riktigt tränga igenom de sjukt slappa medlemmarna i Pascal. Ingen skugga ska falla över SVT:s guldgosse PSL, men slutresultatet, om nu publiken får välja, slutade 1-0. Fördel Pascal.Broder Daniel i ZTV

För att förstå varför denna intervju bör ses som 1 000 gånger bättre än Nordpolens måste jag förklara 90-talets musikklimat. Eller kanske allmänna inställning. För inget var coolare än att inte bry sig. Frågar du någon äldre än jag så kommer nog de flesta svara att 90-talets musikscen handlade om att inte bry sig ett skit och försöka utrycka en attityd som sa: livet suger och gud är död.

Men som man säger – resten är historia! Vem kan inte nynna med i Shoreline? Spela Shoreline!

PS. ZTV var en TV-kanal (ni vet "reguljär television") som existerade under 90-talet och lades ner 2010. 

Anders Tengner vs Siewert Öholm, SVT (redigerat av redaktionen på 100 Höjdare, Kanal 5)

Året är 1984 och den då 23-årige Anders Tengner – som vid tillfället skrev för hårdrocksmagasinet Rocket – sitter med i SVT:s program Svar Direkt, något som skulle bli TV-historia. Inget har med Anders Tegners insats att göra, alls. Snarare är det en fantastisk manifestation av ogrundad moralpanik. En redan då gammal fossil, Siewert Öholm, ber Tengner att stå till svars för att ha skrivit om rockgruppen W.A.S.P.

”Men förstår du ingenting av ditt moraliska ansvar i det ni lyfter fram? Här är det kedjor och det är satansdyrkan och det är alla möjliga konstiga sätt att uppträda med sågklingor i skrevet och så vidare."

* Då vissa intervjuer ej går att hitta i sitt orginalformat återfinns klipp ur andra TV-produktioner.

Har vi missat nån svensk klassiker? Tipsa!

LÄS OCKSÅ: 42 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA