x

KRÖNIKA: Dolly Parton, barnens ordförråd och ett lugn i kaoset

KRÖNIKA: Dolly Parton, barnens ordförråd och ett lugn i kaoset

1973 släppte Dolly Parton konceptalbumet My Tennessee Mountain Home. En skiva om hennes uppväxt i en fattig familj med massor av barn. Som fjärde spår hittar man Daddy’s Working Boots. En låt där hon hyllar sin pappa och hans slitgöra för att få in pengar till familjen. Men det fanns inte så mycket tid för annat än jobb. I intervjuer har hon berättat att hennes far (Robert Lee Parton, 1921–2000) ofta skämdes för att han inte kunde skriva eller läsa vilket i sin tur inspirerade Dolly att 1995 starta upp Imagination Library, som distribuerar gratis böcker till barn upp till fem år. Under sina sista år vid liv kom Robert Lee Parton också att bli involverad i Imagination Library – “and he felt so great about that”, har Dolly sagt. I skrivande stund har man via det här initiativet donerat över 143 miljoner böcker världen över. En ganska galen siffra. Dolly Parton gör skillnad.

Vi spolar fram några år och hittar Dolly Parton i en Youtube-kanal nära dig och dina barn. Med serien Goodnight With Dolly läser hon godnattsagor till alla barn som mot sin vilja måste hålla sig hemma när COVID-19 fortsätter att begränsa vår frihet. Med envishet fortsätter hon att sprida kunskap till vår framtid. En sjuåring har vanligtvis ett ordförråd på 5000 – 7000 ord. Forskning visar att en 17-åring som har läst och/eller lyssnat regelbundet på texter har 50 000 – 70 000 ord i sitt ordförråd. En 17-åring som inte läst och/eller lyssnat till texter har bara 15 000 – 17 000 ord i sitt ordförråd. Bara lite snabba fakta. Dolly Parton gör skillnad.

Så sent som i år, 2020, gav Dolly Parton ut låten When Life Is Good Again, där hon kort och kärnfullt sammanfattar allt vi alla går igenom i en pandemi. Samtidigt som brötiga ex-ledare inte tar detta virus på allvar förmedlar countrystjärnan i sävlig men direkt ton via sina kanaler: “Be safe, be respectful, wear your mask, lead with love.” Och det finns så mycket styrka i en sån här person. En som utnyttjar sin plattform för att i konstruktiv form hjälpa andra, skapa lugn och placera kärleken i första rummet. Med språklig kunskap blir vi bättre på att ta till oss information. Med språket är det lättare att fånga in empatin.

Dolly är en affärskvinna med hjärtat på rätta stället. Därför älskar vi henne, därför känner jag personligen att vårt senaste nummer – som stoltserar med en av musikhistoriens största artister – är det viktigaste omslaget GAFFA Sverige har haft.

gallery_large

“We’ll make it through this long dark night

Darkness fades when faced with light

And everything’s gonna be alright

When life is good again”

(When Life Is Good Again, 2020)

LÄS OCKSÅ: Anrik rockklubb i Göteborg begärs i konkurs


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA