x

LISTA: Höjdpunkter med John Lennon

LISTA: Höjdpunkter med John Lennon

Klockan visar tio i elva (22:50), kvällstid, och vi befinner oss i porten till Dakota Building på Manhattan i New York. Dagen är den 8:e, månaden är december och året är 1980. Plötsligt hörs pistolskott. Den före detta Beatlen dödförklarades på plats.

Som en fortsatt hyllning till en av musikhistoriens viktigaste människor, som i år hade fyllt 80, så kommer en lista fokuserad på John Lennons fantastiska verk.

Strawberry Fields Forever (Penny Lane, 1967, Singel + Magical Mystery Tour)

En låt som började skrivas i Almeria, Spanien, under inspelningen av Richard Lesters How We Won The War. September – oktober 1966. Strax efter Beatles hade slutat turnera. Samma tid som ”more popular than jesus”–kontroversen. Låten släpptes som singel – tillsammans med Paul McCartneys Penny Lane. Flera faktorer spelade in i skapandet av låten. Bland annat har Lennon berättat att han genom LSD ifrågasatte sitt ego, eller i LSD-svängar ”the ego death”. Första utkastet av låten gick faktiskt i C-dur men landade sedan i Bb-dur. Medan vissa tycker att den går i A-dur.

In My Life (Rubber Soul, 1965)

Enligt mig en av Rubber Soul-plattans bästa spår. Än idag är det lite rörigt om vem som kom på vad, men detta är en av Lennons första självbiografiska texter, en insikt i hans liv.

I am The Walrus (Magical Mystery Tour, 1967)

Låten var en av de första som skrev efter deras manager Brian Epsteins bortgång. Med textrader som är tagna ur William Shakespeares King Lear och en helhet som är svårförklarlig. Top 10 låtar av The Beatles, enligt mig!

Come Together (Abbey Road, 1969)

Come Together var den enda Beatleslåten som John sjöng under sina solo-konserter på Madison Square Garden under 1972. Det vill säga efter uppbrottet. Hur kom låten till?  Ja det var så här att inspirationen kom ur en förfrågan av Kaliforniens Guvernör Timothy Leary som kampanjade mot Ronald Reagan, där en av huvudfrågorna var att avskaffa fängelsestraff för innehav av cannabis.Nu har jag inte gett utrymme åt Imagine, 9# Dream eller den fina perenna-låten Happy Xmas. Post-Beatles. Eller Oh Yoko! och How Do You Sleep? Men dessa återfinns i spellistan:

Listan kan göras lång. Vilka låtar har jag missat?

PS. Har ni inte redan sett den så är idag lika bra som vilken annan att spana in denna dokumentär som släpptes nyligen. DS. 

LÄS OCKSÅ: John Lennon listar sina Beatles-favoriter


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA