x

KRÖNIKA: MF Doom preciserade kärnan av konceptet hiphop till perfektion

KRÖNIKA: MF Doom preciserade kärnan av konceptet hiphop till perfektion

En av hiphoppens mest distinkta röster har gått bort. Daniel Dumile blev 49 år gammal. Han lämnar kvar ett sound få kan mäta sig med. 

För alla som verkligen vill förstå hiphop, inte genrens vidder, men kärnan i konceptet – bör om de inte redan har det – söka sig till MF Dooms musik. Undergroundrappens fanbärare, med sina mystiska uttryck och många alias. 

MF Doom kom fram under ett skifte i den amerikanska rappen. Kampen mellan den mer alternativa raptunga East Coast-rörelsen och den funkiga, mer konventionella West Coast-rappen, mynnade ut i en ny våg av mer hitsökande hiphop. Wu-Tang Clan, 2pac och Nas ersattes av Jay-Z, Puff Daddy och Eminem. De klättrade högre upp på listorna, men lämnade ett tomrum bakom sig. Alla de där andra uttrycken, som inte passade dansgolven eller radiostationerna. I det tomrummet föddes en ny rörelse som värnade om rimmen, samplingen och kulturen. I dess spets agerade en mystisk man, maskerad i en metallhjälm hämtad från det gamla romarriket. 

Doom rappade lika bra som han producerade. Ibland slog han ihop sig med framstående producenter, inte minst Madlib. Tillsammans utgjorde de den tillfälliga och numera legendariska duon Madvillain

Undergroundikonens flow var svårslaget. Han kunde rappa helt friktionsfritt. Det låter som att han inte anstränger sig ett dugg – ändå är rimmen alltid finurliga och näst intill perfekt levererade. Dooms beatmakeri är påhittigt, men oftast enkelt. Det är samples – melodiösa, humoristiskt plockade och sammansatta, ibland från alternativa hörn som Frank Zappas katalog, ibland direkt från Sades senaste hit eller Scooby Doo

Rapparen bytte ofta artistnamn. All musik i diskografin finns långt ifrån samlad på samma flik på Spotify. För den som upptäcker honom i efterhand, ter det sig som en spännande värld. En upptäcktsresa genom rapparens olika alias och samarbeten. 

Daniel Dumile älskade koncept. Han använde gamla seriefigurer från Marvel som tematiska ledmotiv, men valde också exempelvis att vid ett tillfälle rappa exklusivt om mat. Dumile förklädde sitt artisteri i historier om påhittade karaktärer. En slöja för vad som egentligen var ett väldigt tragiskt öde. 

I början av 1990-talet utgjorde Dumile en tredjedel av KMD, en hiphoptrio han hade med sin ynge bror och en annan MC. 1993 dog Dumiles bror bara 19 år gammal. Det tog hårt på den äldre brodern. Han släppte allt, gick ner sig totalt och levde praktiskt taget som en uteliggare på Manhattans gator. 

Det var inte förrän 1997 Dumile återuppstod som rappare iklädd sin mest kända karaktär – MF Doom. Men broderns bortgång var ständigt närvarande i Dooms musik. Där fanns alltid något sorgset, ambivalent. Och Daniel Dumiles liv bar på flera motgångar. 2012 blev han utvisad från USA på grund av ett uteblivet medborgarskap. 2017 dog hans son, bara 14 år ung. Och i oktober 2020 gick det tragiska livet mot sitt slut. Daniel Dumile gick bort 49 år gammal. 

Kvar lämnar han ett arv få kan mäta sig med. Hiphop som visar och lär ut hur hiphop ska vara. Hur det ska låta. En röst så distinkt och unik. Musik så tidlös och välstämd att den alltid är värd ett återbesök. 

LÄS OCKSÅ: Joakim Andrén från State Of Sound är död


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA