x

NYBÖRJARGUIDEN: Paraplybegreppet som fick definiera 80-talet

NYBÖRJARGUIDEN: Paraplybegreppet som fick definiera 80-talet

New wave är ett begrepp som uppstod någon gång på slutet av 1970-talet. Genren är egentligen en bred paraplyterm som innehåller en mängd förgreningar och subgenrer som skapats genom åren efter och medan termen initialt myntats.  

Begreppet new wave användes ursprungligen som ett ord ämnat att klumpa ihop all musik som skapats efter punkrockens renässans på 70-talet. Till en början var därav new wave egentligen inte alls en genre, utan snarare än era som innehöll en massiv skara artister och grupper av alla olika typer av sound och genrer. 

Det är därav i princip omöjligt att egentligen kalla någon artist från 70-talet för en renodlad new wave-artist. Dock började med tiden termen att klistras samman med ett sound som skulle kunna kallas en mer tillgänglig motsvarighet till punk, post-punk och den samtida dark waven. New waven delade nämligen mycket av punkens filosofi, men var mycket mer riktad mot ett mer poppigt sound och bar på 80-talets bubblande positivism som till slut gjort fenomenet mycket lätt att urskilja som en separat genre. Vissa har rentav kallat genren för “soft punk”. Till en början av 1980-talet stämplades dock praktiskt taget varje ny poprock-akt som "new wave". Framför allt om akten jobbade med syntar. 

New waven omfattar således många pop/punk-orienterade musikstilar från slutet av 70-talet och genom hela 80-talet. Genren representerade ursprungligen ett starkt och medvetet avbrott från det simpla och enligt många uttjatade blues- och rock-sounden som blivit omåttligt populära på slutet av 1960-talet och ytterligare stadgats i mitten av 70-talet. 

Vanliga kännetecken för new wave-musiken inkluderar i regel ett humoristiskt, lite tokigt och lättsamt tillvägagångssätt både textuellt som instrumentellt. Användningen av elektroniska ljud och en distinkt visuell stil gärna med ett extravagant 80-talsmode som presenterades i musikvideor genom uppkomsten och revolutionen av MTV gjorde att genren snabbt blev oerhört stor. 

Men trots att musiken ofta just kunde kännas något lättsam och lite spralligt knasig, fanns även en underliggande svärta och sentimentalitet bakom new wave-musiken. Ofta handlar exempelvis texterna om obesvarad eller förlorad kärlek, vilket även förstärks av det något dunkelt romantiska soundet som uppstår genom att kombinera hackiga rytmgitarrer med svulstigt svepande syntljud. 

Sången ligger oftast i högre oktaver och besitter en slags naiv “töntighet” som bottnar i ett något melankoliskt förortsdrömmande om ljusare horisonter. Många har i efterhand hävdat att just new wave-soundet och tillhörande mode är det som främst illustrerar 80-talets popkulturella värld.

Genren är även oerhört nära besläktad med den liknande men något mörkare dark waven, och har ett antal artister som generellt sett flutit emellan dessa två genrer. Exempel på sådana band är bland andra The Cure och Depeche Mode. 

Några artister som brukar förknippas med new wave är Duran Duran, Blondie, Roxy Music, Tears For Fears och Culture Club.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA