x

"Om man heter Raketklubben får man spela snabbt!"

"Om man heter Raketklubben får man spela snabbt!"

En billig gitarr och ett bandnamn som gör att man får spela snabbt. Ett långvarigt arbete som mynnade ut i ett av Sveriges hetaste och bästa indie‐popband just nu.  

Men vi tar det från början.

Musikintresset började på riktigt för Linn Grins när punken kom in i livet. En kontrast till Hits For Kids‐samlingarna som tidigt i hennes liv snurrade i walkman‐spelaren. Förförd av den nya kärleken till musiken och tryggheten den gav lades grunden till hennes identitet. Glädje, drivkraft och kärlek. Då, nu och för alltid. Därefter såldes jultidningar fram till dagen då det fanns pengar till en elgitarr. Ett ”rassligt exemplar” med bortglömt märke.

– Men den var äntligen min, säger hon exalterat när vi går igenom hur allt en gång startade.

Det estetiska programvalet på gymnasiet var inte lika stimulerande som det första mötet med musiken. Man skulle lära sig spela snabbt och tekniskt för att få den bekräftelse som man ville ha. Men det var endast reserverat till de som klarade av det. Man uppmuntrade inte till de mindre tekniska uttryckssätten.

Därför var det istället på svenska‐lektionerna som Linn fick utlopp för det kreativa, vilket har resulterat i att hon brinner lite extra för textskrivandet.

– Alla texterna från EP:n Fuck Dig, Fan För Dig samt Hundöga, On The Edge och Tjuv I Randig Tröja från debutalbumet är alla skrivna innan Raketklubben ”startade”. Med reservation för att jag glömt någon låt, säger Linn.

Markus Krunegårds förband

Influenserna växte under åren och inkluderar artister ur den svenska indie‐eliten. Annika Norlin, Mattias Alkberg och Markus Krunegård. Raketklubben kom att agera förband åt den sistnämnde. “Det var lite häftigt”, som Linn uttrycker det.

Väl tillbaka i Borlänge började produktionen i ensamhet. Känslan växte snabbt att det var något som saknades. Längtan efter att tillhöra ett sammanhang. Ett band. Bekanta ansikten fanns redan på den lokala musikscenen, som i de flesta småstäder där man oftast är inkluderande och omhändertagande, men det gällde att hitta en ingång dit.

– Det är så fantastiskt med småstadsgemenskapen som kanske till skillnad från större städer finns bland banden. Man blir ett gäng som håller ihop både på spelningar och fester.

Och det är nu Paulina Hjertton kommer in i bilden. Hon hade hört Linns namn men de hade aldrig riktigt träffats tidigare. Av en slump hamnade båda på samma fest och Paulina fick frågan om hon ville vara med. Och resten är som man säger historia.

Den sista pusselbiten

Redan nämnda personer plus Erik Sävström tillhör originaluppsättningen. Senare har Lukas Anderhell tillkommit och på senaste skivan även Alexander Graham. En Tinder‐matchning som resulterade i det lilla extra.

– Jag såg deras första spelning och kommer ihåg att jag tänkte att om jag ska spela indiepop i framtiden så är det exakt så här jag vill att det ska kännas att stå i publiken, säger Alexander.

Det skulle dock krävas en del övertalning men till slut sa han JA, tog sitt pick och pack och flyttade tillbaka upp till Borlänge från Södermalm. Bandet var komplett.

Historien bakom namnet

Som alla musiker innan ett genombrott så har man i bästa fall ett dagjobb. I Eriks fall på en förskola. Dagen då basgitarren följde med blev barnen otroligt nyfikna och de fick förklarat för sig att det var ett instrument och att han spelade i ett band. “Vad heter ni då?”, frågade någon. Det hade han inget svar på, var på ett av barnen utbrast “Raketklubben!” med motiveringen:

– För om man heter Raketklubben så får man spela snabbt!

Vem? Linn Grins, Paulina Hjertton, Erik Sävström, Lukas Anderhell och Alexander Graham. Tidigare medlemmar Magnus Gunnerfeldt och David Palmberg.

Vad? svensk indie‐pop när den är som bäst. Låttexter med djup och hämtade ur verkligheten. Lägg sedan på några syntmattor och där har du det.

Var? Borlänge med omnejd eller så säger vi bara Dalarna för enkelhetens skull. Förutom Erik som bor i Göteborg med rötterna i Norrtälje samt Alexander som var den senaste mannen att ”officiellt” ansluta till “Sveriges snabbaste indie‐popband” efter elva år i Stockholm.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA