x

Vem hade du varit utan din depression?

Vem hade du varit utan din depression?

I februari släpper amerikanska duon Icon For Hire sitt fjärde album Amorphous. Vi pratar med sångaren och låtskrivaren Ariel Bloomer om svenska kakor och om hur bandet behandlar mental ohälsa med hjälp av sina fans.

Du kanske vill göra intervjun på svenska?

Haha, jag har aldrig gjort en intervju på svenska. Då hade jag nog behövt förbereda mig en hel del. Jag förstår svenska ganska bra alltid när jag hälsar på försöker jag omge mig med språket och då kommer jag in i det ganska snabbt. 

Hur hamnade du i USA?

Min pappa är från USA. Jag föddes i Lund och bodde i Sverige tills jag var sex år gammal, då vi flyttade till Minnesota där det bor många svenskar. Min mamma är svensk. Hon är faktiskt i Malmö just nu med min mormor. 

Vilka är de främsta känslorna du vill förmedla med det nya albumet? 

Den lättsammare delen är att inspirera folk speciellt just nu tror jag att folk behöver bli stärkta, stöttade och inte känna sig så isolerade. Så det finns några mer peppande låtar såsom Last One Standing och Warrior. Sen utforskar vi som vanligt temat mental ohälsa. Curse Or Cure beskriver hur man kan känna sig som problemet att man är det som är fel med världen, men också känslan av att man behöver fixa det och det är en enorm press för vilken människa som helst. Background Sad handlar om känslan att “åh jag är lite bättre nu”, fast samtidigt kämpar man lika mycket som man gjorde för fem år sedan. Man har gjort framsteg men det har inte löst allt.

Vilken är din favoritlåt från albumet?

– En av dem är låten Panic Attacks som handlar om en traumatiserande panikattack jag gick igenom. Många har gått igenom det och många vet inte hur de ska prata om det. Jag gillar utmaningen att försöka lyfta ämnet. Min enda kvalifikation är att jag själv kämpar med mitt mentala välmående och jag tror många kan relatera till det. Så albumet täcker många olika ämnen. Vi jobbade på det några år men spelade bara in våra favoritlåtar, det är ungefär 60 låtar som inte kom med. Oftast gillar vi låtarna vi gjorde senast bäst. 

Albumet kom till genom en Kickstarter-kampanj och är helt finansierat av era fans, berätta om det.

Det var fantastiskt och blev vår andra Kickstarter-kampanj. Vårt förra album var det första vi gjorde utan ett bolag. Vi ville inte uppfattas som en börda för våra fans om vi bad om deras hjälp. Men många av våra fans var entusiastiska över en ny kampanj och att vara med i skapandet. Som tack gav vi dem coola belöningar. Jag bakar mycket kakor så jag skickade svenska pepparkakor till alla våra fans vilket var jätteroligt. De engagerade sig i att Shawn skulle skaffa en hundvalp, som han lustigt nog har döpt till Flicka. Jag försöker alltid vara ärlig mot våra fans och få dem att känna sig trygga, vilket har resulterat i en gemenskap där alla kan vara sig själva. Jag har sett många av dem växa upp och de har sett mig växa upp. 

Hur samarbetade ni med fansen i låtskrivandet?

Vi spelade in bakgrundssång med fans och de har skickat in idéer till låtar. Vi fick in och sparade massor av förslag om vad de ville höra. Jag försökte få med flera av dessa för att hitta känslan av vad vår publik vill ha. En av våra största singlar Supposed To Be kom direkt från en konversation med ett fan som sa: “jag vet inte vem jag hade varit utan min depression”. Jag förstod direkt och sa att jag skulle göra en låt till henne. 

Du beskriver det som att ni tagit en annorlunda väg i branschen?

Man kan säga att vi går vår egen väg genom att prova nya grejer, som Kickstarter-kampanjerna. Förutom i låtskrivandet har vi med fansen i musikvideor och vi har VIP-möten i turnébussen eller backstage. Vår strategi känns verkligen mycket bättre än den traditionella. Det blir bättre för oss, för våra fans och det funkar faktiskt också ur ett affärsperspektiv. 

Vad är den största skillnaden från när ert band startade och idag?

När vi startade var vi väldigt intensiva, väldigt specifika med vår vision och vi ville bli ett jättestort band som tog över världen. Vår ambition tjänade ett syfte men nu bryr jag mig så mycket mer om att vara bekväm med mig själv, att vara nöjd med mitt vardagliga liv. Förut kunde jag driva mig själv till vansinne när jag insåg hur svårt det var att kontrollera livet. Nu bryr jag mig inte så mycket om att ta över världen längre. 

Inspireras ni mycket av att vara i en så musikalisk stad som Nashville? 

Jag saknar det så mycket! Det suger att bo i en vacker och livlig stad utan att kunna uppleva det. Nu sitter vi bara hemma som alla andra. Jag hatar att det finns så mycket bra restauranger, vibbar och coola grejer som vi i vanliga fall kan njuta av. Jag ser verkligen fram emot när vi kan göra det igen. 

Du har tidigare släppt en bok, kommer du ge ut en bakbok med recept på svenska kakor nu?

Herregud, det hade varit så coolt! Vilken bra idé, det borde jag verkligen göra.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA