x

LISTA: Sex låtar som Håkan inte kommer spela på Ullevi i sommar, men borde!

LISTA: Sex låtar som Håkan inte kommer spela på Ullevi i sommar, men borde!

2020 skulle bli ett fantastiskt 20-årsfirande för Håkan Hellström som artist med fyra (!) utsålda spelningar på Ullevi. Ett virus från Kina hade en annan plan och istället fick Håkan dela en ödelagd innerplan med en näsapa i musikvideon till låten med den passande titeln Alla Drömmar Är Uppfyllda. Försiktigt positiva hoppas vi nu istället på att konserterna ska kunna genomföras senare i år, någon månad efter att hela befolkningen ska ha fått vaccin. Låt oss därför göra en djupdykning i låtarna han inte kommer spela, men borde!

6. Zigenarliv Dreamin' med Nationalteatern

Gäster som Erik Lundin, Eva Dahlgren, First Aid Kit, Leila K, Silvana Imam & Ola Salo har alla medverkat sedan Håkan började göra sina mastodontspelningar i hemstaden, men kanske mest oväntat var när Thåström gästade i en cover på Nationalteatern. Är det inte dags att knyta ihop säcken och ha gamla medlemmar från Nationalteatern som gäster i Zigenarliv Dreamin' där Håkan sjunger om just nämnda band?

5. I Sprickorna Kommer Ljuset In

Håkans mest kända framträdande i TV-programmet Skavlan var när han pratade om kukböcker, men det var också där han 2016 försökte sälja in sitt nya bångstyriga album Du Gamla Du Fria med svängiga Leonard Cohen-blinkningen I Sprickorna Kommer Ljuset In. För första gången saknade han en given hit och experimenterade mer än någonsin, vilket har gjort att albumet har fallit lite i glömska. Det är synd då denna låt hade kunnat välta fotbollsstadion när Finn Björnulfsson slår sig svettig på slagverken.

4. Den Fulaste Flickan I Världen

Konstigt nog är detta en av Håkans singlar som har fallit lite i glömska men det är dags att ändra på det nu. Vem har inte varit olyckligt kär och känt sig som den fulaste flickan i världen någon gång? Låt oss stå där på Ullevi med skeva framtänder, studsandes som bollar med ögon som svänger åt olika håll. Låt det bli allsång för alla "fel" och "brister" som gör oss unika och tänk att någonstans ligger någon i sängen och tänker på just dig, och ångrar att de inte fick biljetter till spelningen för att där kunna förklara sin kärlek.

3. Låt Oss Fly Precis Som Gil

Vaggvisan som avslutar albumet Ett Kolikbarns Bekännelser följs upp av en dryg kvarts tystnad, innan ett bonusspår i form av en svensk tolkning av den brasilianske musikern Gilberto Gils hit Vamos Fugir gör en oväntad entré. Den är slarvigt inspelad och låter mer som ett spontant jammande, vilket bidrar till att den aldrig riktigt har fått fäste bland fansen. Det är på tiden den får det utrymme den förtjänar, där hela Ullevi kan nynna med utan att kunna texten för så pass mycket svänger det!

2. Atombomb

Det är förståeligt att Håkan har gått vidare från sitt fantastiska debutalbum så här drygt 20 år senare. För honom känns antagligen de ungdomliga och utsvävande texterna som från en svunnen tid nu när han numera är en grundad familjefar. Men lite nostalgi är väl aldrig fel till nätterna som aldrig ville ta slut? Speciellt när det inte blir mer fulländat än så här, en bombastisk och pådrivande ballad om utanförskap som utspelas i Vasaparken.

1. Iceage/Shoreline

Ett Broder Daniel-medley är helt otänkbart denna kväll, och det kanske har glömts bort att Håkan faktiskt spelade bas i BD när de premiärspelade mytomspunna Shoreline i TV-programmet Sen Kväll Med Luuk året innan han lämnade för att satsa på sin solokarriär. Många år senare dök Håkan upp som hemlig gäst på en stödspelning för Tobiasregistret på legendariska Jazzhuset, när hans vän Kevin Williams var leukemisjuk och behövde en stamcellsoperation. Tragiskt nog förlorade Kevin kampen en tid senare trots att flera hundratals donatorer anmälde sig. Under denna unika och avskalade stödspelning återförenade Håkan merparten av BD för att spela Iceage från deras första skiva, till Kevins stora glädje.  


"Jag kan be till högre makter och till Håkan Hellström"

2017 gjorde Håkan sin hittills största turné under namnet Rullande Åska, en som såg alla spelningarna var Michael Schröder (till höger i bilden ovan) som även omnämns i Håkans låt Vita Små Moln. Jag passade därför på att fråga honom vilken låt han drömmer om att få höra i sommar, utan att ens tro på det själv.

- Jag gillar den både dystra och hoppfulla helheten i Så Länge Du Är Med Mig, det är en av mina favoritlåtar som jag aldrig har hört live. Den berättar att allt är jävligt men till någon slags tröst så går det att uthärda ändå, så länge du är med mig. Jag tror att man kan känna precis så, när man går igenom det ösregn som Håkans musik borde kunna hitta en i. 

– Det finns även en fin detalj där någon har skrivit titeln på ett träd i Göteborg, vilket brukar påminna mig om denna låt som det sällan pratas om. Jag kan be till högre makter och till Håkan Hellström att de ska spela den men det ser fan mörkt ut. Snälla gör det för mig, jag menar jag är inte den enda som ska gå, men jag är inte heller den enda som vill höra den! Det är en otroligt underskattad låt.

Vilken oväntad låt uppmanar du Håkan att spela i sommar? 

LÄS OCKSÅ: Ex-barnskådis anklagar Marilyn Manson för ”årtionden av mentala och emotionella övergrepp”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA