x

NYBÖRJARGUIDEN: Punkrock och feministiskt uppror

NYBÖRJARGUIDEN: Punkrock och feministiskt uppror

Riot grrrl är en feministisk underground-punkrörelse som formades i början av 1990-talet i Amerika. Främst med Olympia i staten Washington som grund-epicentrum, men även större delen av det nordvästra Stillahavsområdet.  

Riot grrrl är en subkulturell rörelse som främst ämnar att kombinera feminism, indie/punkmusik och politik. Genren och rörelsen förknippas oftast med tredje vågen av feminism, som ibland anses just ha vuxit fram tack vare riot grrrl-rörelsen. Den har även beskrivits som en genre som kommit ur indierocken, med punk-scenen som en injicerad inspiration för en rörelse där kvinnor fritt och utan dömande skulle få uttrycka sig på samma sätt som män har gjort inom tidigare musik- och konstscener.

Under slutet av 1970-talet och genom hela mitten av 1980-talet fanns det ett antal banbrytande kvinnliga punk- och även mainstream-rockmusiker som senare skulle visa sig bli en stor inspiration till riot grrrls etos. Man brukar bland annat tala om Siouxsie Sioux, Patti Smith, Kim Gordon, The Runaways och Chrissie Hynde. Om världen hade varit något mer progressiv när det begav sig kan man mycket väl hävda att nyss nämnda namn redan då hade kallats för riot grrrl-akter. 

Förutom musiken i sig var det även framför allt två tidskrifter som var viktiga för rörelsens uppkomst. Sassy Magazine – en tidning som främst riktade sig till unga kvinnor – grundades i mars 1988 av den australiska feministen Sandra Yates som även var VD för Matilda Publications. Tidningen behandlade tuffa ämnen som många andra mer konventionella tidningar riktade mot tonårsflickor inte gjorde och var därav en viktig byggsten för den kommande rörelsen. 

1989 publicerades dessutom även en numera famös artikel med titeln Women, Sex And Rock And Roll av Puncture Magazine, grundat av Katherine Spielmann och Patty Stirling 1982, och blev enligt många rörelsens första manifest. Två år senare, 1991, debuterade radioprogrammet Your Dream Girl av Lois Maffeo, på Olympias radiostation KAOS, som blev rörelsens första helt dedikerade radiokanal. 

2015 utsåg Bostons borgmästare Marty Walsh dessutom 9 april till den officella “Riot Grrrl-dagen”, framför allt i ära för en av rörelsens grundare Kathleen Hanna, som figurerat som frontkvinna i bland annat Bikini Kill, Le Tigre och The Julie Ruin. Enligt vissa har Hanna dessutom sedan start ansetts som riot grrrl-rörelsens inofficiella ledare. 

Genren och rörelsens namn sägs dock Alison Wolfe från Bratmobile ligga bakom, då hon på International Pop Underground-konventet i Olympia 20 augusti 1991 skall ha ropat ut den numera historiska frasen "we need to start a girl riot".

Några artister som brukar förknippas med riot grrrl är Bikini Kill, Sleater-Kinney, Pussy Riot, L7 och Bratmobile.

LISTA: De sex mest kontroversiella låttexterna?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA