x

Sydafrika, Sverige – solodebut och singelsuccé

Sydafrika, Sverige – solodebut och singelsuccé

– Jag försöker vara lite off när jag kan, det är jättejätteskönt. Just nu är jag i Göteborg hos min syster och hennes barn. Att vara runt barn är ett väldigt effektivt sätt att koppla bort allt annat tycker jag.

Trots pandemin beskriver Nea förra året som fullt ös. I september 2019 debuterade hon med singeln Some Say, som sedan dess toppat listor i flera europeiska länder. Med debutsuccén kom pressen att etablera vilken typ av artist hon skulle vara, digitala spelningar, prisnomineringar och musikvideor. Plötsligt hörde hon sin singel från alla hörn. Men trots att Nea är relativt ny som artist hade hon koll på vad hon gav sig in i, hon hade varit väletablerad i musikbranschen sedan många år tidigare. Sedan sex år tillbaka har Nea arbetat som låtskrivare på heltid, bland annat åt jättar som Zara Larsson, Tove Styrke och Axwell. Det egna artisteriet, beskriver hon själv, uppkom ur slumpartad tajming. 

– Jag har alltid tyckt att det är fantastiskt att skriva låtar till andra artister. Men när jag hade möte med en person på Sony fick jag ett infall att spela upp låten Some Say. Den var egentligen on hold för Camila Cabello, alltså redan placerad. Men när jag spelade upp låten på mötet sa han ”Linnéa, den här borde ju du sjunga. Kan jag inte få sajna dig som artist?”.

DEN LJUVA IRONIN

När erbjudandet kom var det inte självklart för henne att hoppa på det. Innan hon blev låtskrivare hade Nea redan kämpat för att slå igenom som artist utan någon vidare respons. Hon kände att hon gett det ett försök, det var inget för henne. Men samtidigt var det omöjligt att med en gång vifta bort ett sådant erbjudande. 

– Jag fick så mycket fjärilar i magen och blev sjukt pirrig. Jag fick tänka på det en dag, men fjärilarna tog över väldigt snabbt. Man måste ta vara på de äventyr som ges en. Men visst är det ironiskt att det inte fanns något intresse när jag försökte, men när jag inte vill ha det kommer det på ett silverfat? 

Och tajmingen kunde inte ha varit bättre. Hon poängterar att hon absolut inte vill släppa taget om att skriva låtar till andra, men efter sex år var det dags för något nytt. Med artisteriet fick hon ny inspiration och frihet i låtskrivandet. Hon behövde inte längre ha någon annans åsikt i åtanke, utan kunde släppa det hon själv älskade.

Men finns det en baksida med att plötsligt vara ansiktet utåt för sin musik?

– Ja, saker som tar tid. Som låtskrivare ligger bara fokuset på musik, men som artist måste du ha ett koncept, ha photoshoots, sköta sociala medier. Jag har kunnat tycka att det är frustrerande att det tar så mycket tid från musiken att bestämma vilken bild jag ska lägga upp på Instagram. Det är inte det jag brinner för. Men jag ångrar såklart inte mitt val.

FÖDDES IN I ETT APARTHEID-MOTSTÅND

Nea föddes i Sydafrika, där hennes föräldrar jobbade för Svenska kyrkan. Men deras huvudsakliga syfte var att jobba under täckmantel för en organisation mot apartheidsystemet. Det är inte en tid som Nea minns mycket ifrån, då familjen flyttade till Alingsås efter att hon fyllt tre, men kopplingen till landet har aldrig lämnat henne. 

– Jag har varit tillbaka flera gånger och volontärarbetat på barnhem. Men också tagit ner folk från Sverige och England och skrivit musik, där alla intäkter har gått till arbete mot HIV och AIDS. Det är en plats som har en stor del av mitt hjärta.

Kopplingen till landet har gett Nea ett intresse för andra kulturer genom hela livet. Exempelvis åkte hon till Kuba för att ta gitarrlektioner och flyttade senare till både Spanien och Australien. Dessutom har hennes uppväxt varit fortsatt präglad av vikten av öppenhet och hjälpsamhet. I hennes familjehus i Alingsås bodde gäster från Sydafrika i olika perioder, och efter hon flyttat hemifrån hjälpte familjen ännu fler. 

– Så fort vi barn flög ut har mamma alltid haft flyktingar från alla möjliga länder och kulturer i våra gamla rum. Jag är glad över att ha med det tänket, att alla är välkomna. Och det började i Sydafrika.

Men Sydafrika har heller inte släppt taget om Nea. Utöver familjevänner i landet har singeln Some Say spelats flitigt på radio även där. 

– Efter det har jag gjort radiointervjuer där och då har de sagt ”we really claim you as south african”. Det gör mig så himla glad! Jag svarar ”please do! I am!”, säger hon och skrattar.

Lyssna in dig på Neas senaste singel Don’t Deserve This, en duett med Sandro Cavazza.


VEM? Linnéa Södahl har under många år varit en framgångsrik låtskrivare, men sadlade 2019 om till artist under smeknamnet Nea. Hennes hyllade debutsingel Some Say skrev hon först som ett skämt med melodin till Eiffel 65:s låt I’m Blue

– Men medan jag skrev låten insåg jag hur bra melodin är. Den funkar perfekt i en stripped down, akustisk version.

VAR? Hon föddes i Sydafrika, men har sedan tre års ålder växt upp i Alingsås. I vuxen ålder har hon bott utomlands i flera omgångar, och fick dessutom ett stipendium för att åka till Kuba, vilket har format hennes musik.

– Det var där jag började ta gitarrlektioner, så det var en väldigt musikalisk resa.

VAD? Nea beskriver själv sin musik som pop med mycket influenser. Hon baserar låtarna kring en akustisk gitarr, men lägger gärna in syntar och andra moderna element för att hitta rätt känsla. 

– Jag är väldigt influerad av 90-talet och allt som Björn och Benny skrivit.

Nea uppträder på årets P3 Guld.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA