x

Ingesund är att växa både som musiker och människa

Ingesund är att växa både som musiker och människa

Inte långt ifrån platsen där den anrika Arvikafestivalen utspelade sig ligger sedan snart hundra år Ingesunds Folkhögskola. Den tydliga musikprofilen med gott om olika kurser kan närmast beskrivas som unik – och möjligheterna är många. Vissa går vidare till högre studier, medan andra väljer att starta eget och bli artister – som Moonica Mac, med bakgrund på skolans Singer-songwriter-kurs.

Musiklinjen College verkar förberedande inför färdighetsproven på musikhögskolor, och grundkurserna med stor spridning ger eleverna möjlighet att utveckla sina färdigheter och växa både som musiker och människor. Ensemblespel fokuserar på grundkunskaper i musik och att spela tillsammans, medan Studioteknik inriktar sig på att hantera en inspelningsstudio, ljudteknik och mixning. Singer-songwriter handlar om utveckling av musikaliskt och sceniskt uttryck, och på Spelmusik får man lära sig att komponera för dator- och tv-spel. Utöver musikkurserna erbjuder Ingesund även en hantverkskurs samt en Allmän kurs som ger gymnasiebehörighet. Ett stenkast från skolan ligger ett internat.

Elin Tjälve är elev på Ingesund sedan 2019 och berättade för GAFFA om sin tid på skolan, sin framtid och sin medverkan i Idol.

Vilken var din bakgrund innan du hamnade på Ingesund?

– När jag var tio år sökte jag till en musikklass i Karlstad och kom in. Det var egentligen där mitt intresse för musik blommade ut, under mellan- och högstadiet. Det var också då, vid 13 års ålder, som jag började ta lektioner i saxofon. På gymnasiet gick jag naturvetenskaplig inriktning men fortsatte med privata lektioner inom saxofon och piano utanför skolan. Det var min saxofon- och pianolärare Johnny Nilsson som pratade gott om Ingesund eftersom han själv hade gått där när han var ung. Jag började på Singer-songwriter, men nu går jag Musiklinjen College och spelar altsaxofon med inriktning rytmisk improvisation (jazz).

Varför blev det just Musiklinjen College till slut? 

– Jag kände att jag ville utveckla mitt saxofonspel och få chansen att spela jazz med andra duktiga studenter i en bra miljö med duktiga lärare, så det passade perfekt! Dessutom trivdes jag väldigt bra på internatet och i miljön sedan mitt första år på Ingesund.

Jag hittade lite klipp på en Elin Tjälve från Idol, är det en 16-årig du? Hur formade det dina framtidsplaner?

– Ja, det är jag! Jag var, och är fortfarande, väldigt nyfiken och öppen för att prova nya, roliga, läskiga och utmanande saker vilket var anledningen till att jag sökte till Idol. Det var mest en kul grej och har inte gjort så mycket intryck i min vardag. Jag antar att det lilla uppsvinget av uppmärksamhet och beröm som jag fick från Idol eldade på min glöd för att fortsätta med musiken efter gymnasiet var slut.

Vilka moment på kursen får dig att utvecklas mest?

– En av mina favoritlektioner är ensemblespel, då jag och ett gäng andra i min klass spelar låtar tillsammans som ett band under en lärares direktiv. Man lär sig enormt mycket på att bara spela med andra egentligen. Man kan verkligen inspirera varandra och utmana sig själv på dessa lektioner vilket är väldigt roligt. 

Vem skulle du rekommendera skolan till?

– Alla som vill bli bättre på sitt instrument egentligen, oavsett framtidsplaner och oavsett ålder! Folkhögskolan har ju även kurser inom musik som inte kräver någon musikalisk bakgrund alls. Mina närmaste kompisar går i Studioteknik, Ensemblespel och Singer-songwriter. Alla har olika berättelser och bakgrunder men vi alla får syssla med det vi har gemensamt – musik – och dessutom på väldigt olika sätt. Vi lär oss av varandra, och det gör att hela upplevelsen att gå på Ingesund blir väldigt varierande och intressant. Vi är ett gäng som på kvällarna har skrivit, komponerat och spelat in låtar, som vi senare i vår/sommar kommer att släppa som en EP! Så för mig är det saxofon på dagarna, och indiepop på kvällarna, vilket är väldigt kul!

Vad upplever du att kursen och skolan har som gör den unik?

Musiklinjen College har lektioner på en riktig musikhögskola – Musikhögskolan Ingesund. Det gör linjen väldigt seriös, lärorik och förberedande för högre studier i musik. Samtidigt får man “folkis-andan” och gemenskapen bland linjerna på folkhögskolan. Det är en väldigt skön blandning, det bästa av två världar.

Hur hoppas du kunna ha nytta av kursen när du är klar?

– Mitt mål var att få utvecklas som saxofonist, och sångare (mitt andrainstrument) vilket jag känner att jag redan nu har gjort i mängder. Jag vill ha goda minnen, bra kunskaper och många kontakter inför framtiden. Jag kommer definitivt spela och sjunga under resten av mitt liv, men med den här utbildningen känns det som att jag har möjligheten att fortsätta en karriär inom musik om jag vill, vilket är en väldigt trygg och exalterande känsla!


Sista ansökningsdag till kurserna är den 15 april. Läs mer och ansök här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA