x

BÄST JUST NU: Den okrönta indiepopdrottningen väcker nytt liv i en mossig genre

BÄST JUST NU: Den okrönta indiepopdrottningen väcker nytt liv i en mossig genre

Sibille Attar - Why U Lookin'

Sibille Attar sa upp sig från tryggheten av ett jobb i en bokhandel för att kunna satsa helt på ta över världen med sin musik. Problemet var att ett virus från Kina hade samma idé ungefär samtidigt. Detta har lett till ett drygt år där musiker som The Hellacopters spelar covers på Arvingarnas Eloise i TV-programmet På Spåret, och The Hives gör en virtuell världsturné för att försöka hitta mening och ekonomi i en värld utan livemusik. Det är med andra ord ett mindre mirakel att hon inte bara överlevde mardrömsåret utan inkomst, utan även lyckades färdigställa uppföljaren till albumdebuten från 2013. 

Why U Lookin' är en digital singel som fungerar som ett smakprov inför det kommande albumet A History Of Silence som släpps 26 februari. Samtidigt som det börjar kännas mossigt med indiepop år 2021 så gräver Sibille upp liket och ger oss en vacker käftsmäll med Why U Lookin', hennes starkaste ballad någonsin. Vårkänslorna väcks och medan hon sjunger om att det inte finns någon mening att kolla i backspegeln då dåtiden aldrig kommer tillbaka, så smyger det sig in en saxofon som ett svunnet minne från 80-talet för att avsluta mästerverket. Strunt samma om hon blev utsparkad från teaterlinjen i sin ungdom eller att hon nästan höll på att dö i en voltande turnébuss, hon är här nu och framöver, och det ska vi ta vara på genom att ge henne den uppmärksamhet hon länge har förtjänat. Hon är nämligen något så excentriskt i vår moderna tideräkning som en oberäknelig popstjärna som golvar lyssnaren på sina egna villkor.

Läs en längre intervju med Sibille Attar i GAFFAs marsnummer. Skaffa en prenumeration här (endast 40 kronor per nummer).


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA