x

BÄST JUST NU: När man tar rygg på en styv författare blir det magiskt

BÄST JUST NU: När man tar rygg på en styv författare blir det magiskt

Ellen Sundberg har levererat pålitlig americana under lång tid. Men det har också varit väl tryggt. Hon har redan tagit sig an Kjell Höglund, som jag vet att folk älskar, men jag tycker att han är lite trivial och löjlig – förlåt. Nu tar hon sig an en betydligt bättre textförfattare. Nämligen Bodil Malmsten.

Det råkar falla sig så att de båda kommer från byn Bjärme i Östersund och de ska haft korrespondens innan den mycket folkkära författaren gick bort 2016, 71 år gammal. Med påhejande från författaren själv har Sundberg tonsatt Malmstens texter. Det ska bli både föreställning och album – som släpps först i maj. Den fantastiska singeln Till Gerard – Vaggvisa fjortonde december 1987 har redan släppts och nu serverar Sundnberg andrasingeln Döden 1986.

Visst fan är det lite fusk. Malmsten är en trygg textskapare att luta sig mot. Men Sundberg gör det verkligen med bravur. Hon tar Malmstens enastående texter och paketerar dem i enkel musik. Inget överdåd, inget bjäfs. Och det är förlösande att höra Sundberg sjunga på svenska. Det skulle vara grymt att höra henne sjunga egna texter på svenska i framtiden. Vi är inte direkt bortskämda med bra americana på svenska – med vissa undantag.

Visst är detta någonting annat än en americana-låt på 3–5 minuter med sådant där som vers och refräng. Det blir mer av ett mässande där texten tar ännu större plats än den gör till och med i en låt som är rejält textfokuserad. Men det funkar ju givetvis galant när texten är superb och Sundberg framför den felfritt. Man vaggas in i en prickfri iakttagelse av det svenska villkoret.

Två fantastiska låtar har släppts. Det kommande albumet kommer med all säkerhet bli något utöver det vanliga.

LISTA: Tio snabba recensioner av tio album som tog längst tid att färdigställa


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA