x

Se Sveriges enda rockstjärna balla ur helt – "vi ska korsfästa vårt kött"

Se Sveriges enda rockstjärna balla ur helt – "vi ska korsfästa vårt kött"

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Man får hålla två tankar i huvudet samtidigt när det kommer till Carola. Dels har hon sig själv att skylla för allt det spe hon fått som representant för virrig sekt-kristendom med allt av bög-, klass- och vetenskapshat som frodas i de sammanhangen. Men parallellt har givetvis Carola i rollen som kvinna fått utstå så jäkla mycket skit som bara hade passerat utan vidare anmärkning om hon hade varit man.

För Carola är ett av detta lands enda rockstjärnor. Sedan beror det på vad man lägger in i kategoriseringen "rockstjärna". Men Carola har alltid varit för stor för detta land, med sina manér, sin kristna tro och sin maxade självbild. I Florida hade ingen reagerat. Men i det något mer normala och ibland kvävande svenska klimatet framstår hon som inget annat än en komplett galning. Det vill säga en "rockstjärna", med andra ord.

Mindre galet blev det inte när hon gifte sig 1987 med än ännu galnare norrman med ännu mer maxad självbild. Dessutom sändes deras bröllop direkt i självaste SVT, från Livets Ords kyrkan i Uppsala. Denna kapitalist-evangeliska kyrkan fick möjligheter som andra sekter aldrig före eller senare kunnat drömma om.

Det finns ju en del fantastiskt material från denna tid. Två av de bästa klippen är ett där Carola ballar ur helt i sin kärlek till Jesus, Gud och vad det nu är. Det andra är ett klipp när hon först talar i tungor, som var mer regel än undantag i Livets Ord, och sedan ger sig ut och missionerar, eller ja, går ut och knackar dörr för att sprida Jesus evangelium.

Se två episka klipp ur svensk populärhistoria nedan.

LÄS OCKSÅ: Carola talar ut om blom-kortslutningen – "var ganska stenad då"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA