x

När Marilyn Manson beskylldes för en massaker – och svarade med slagfärdighet

När Marilyn Manson beskylldes för en massaker – och svarade med slagfärdighet

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Nu för tiden figurerar den ökände skräckrockaren Marilyn Manson på ett sätt i medierna som är långt ifrån smickrande. Drygt tio kvinnor har i detta nu framträtt och anklagat honom för allt från sexuella övergrepp till misshandel. Det är inte utan att undertecknad känner en stor besvikelse. Jag har aldrig uppskattat hans musik, men han har alltid varit en stor nagel i ögat på det hycklande och kristna USA.

Precis som Eminem var Manson en enfant terrible som vid millennieskiftet provocerade skiten ur det genomfalska, amerikanska etablissemanget med sina upptåg. Han gjorde det på ett sätt som gjorde honom större, viktigare och bättre än den ganska mediokra musik han levererade. Kronan på detta chockrocks-verk var när han 2002 satte sig ner och samtalade med en stigande stjärna på dokumentärhimlen – den oefterhärmlige Michael Moore.

Moore hade ännu inte hunnit bli den mätte och rätt jobbige vänsterrepresentant han sedan skulle komma att bli. Med utgångspunkt i den skolskjutning som ägde rum i Columbine i Colorado 1999, då två elever sköt ihjäl 13 personer och skadade 21 personer, sedann tog livet av sig, så dyker dokumentärfilmaren ner i ämnet vapenvåld med en kritisk udd. Namnet på dokumentärfilmen, Bowling For Columbine, kom sig av att det sades att pojkarna hade bowlat på morgonen innan de begick massakern. Namnet var en anspelning på hur USA alltid tenderar att rikta blickarna mot fel saker när våldsdåd begås. Moore utmanade föreställningarna genom att börja med att ställa frågan om pojkarna begick massakern på grund av att de intresserade sig för bowling?

En av de som fick klä skott för pojkarnas våld var den provakative Marilyn Manson. Han var till och med den som fick utstå allra mest kritik, på grund av ett våldsbrott som han hade absolut ingenting att göra med. Han var ett lätt och givet mål för det borgerliga och religiösa etablissemanget.

Moore söker upp Manson och intervjuar honom i filmen och rockstjärnan visar sig vara ytterligt vältalig. Han problematiserar USA:s relation till våld på sätt som man, fördomsfullt nog, inte riktigt förväntar sig av en rockstjärna.

Manson är väl mer eller mindre "cancelled" vid det här laget. Det är helt rimligt. Men en gång i tiden var han någon som spelade roll på en samhällelig nivå och utmannade det oärliga och intellektuellt utfattiga USA – på sitt eget unika sätt. 

Se det 20 år gamla klippet nedan, när Michael Moore intervjuar Marilyn Manson.

LÄS OCKSÅ: Se Sveriges enda rockstjärna balla ur helt – "vi ska korsfästa vårt kött"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA