x

NAMNSPECIAL: Vilka handlar låtarna om?

NAMNSPECIAL: Vilka handlar låtarna om?

Vi har fått höra om Boten Anna, Sarah, Nathalie och till och med Tony The Beat – men vi har ingen aning om vem det är vi skrålar med om. Tillsammans med några av Sveriges största artister, tillika professionella namedroppers, gräver GAFFAs Josefi Jönsson djupare och reder ut vilka personer som göms bakom låtarna.

Av förklarliga skäl är det ännu ingen som satt mitt namn på varken en kaffemugg, som en namnsdag i kalendern eller ens lekt med tanken på att döpa en låt efter mig – åtminstone inte vad jag vet. Visst var det lite jobbigt när en tjej i klassen påstod att Amanda av Jimmy Jansson var skriven om henne eller några år senare när Natalie av Ola gick på radion. Men så här i efterhand kanske man borde vara tacksam att man inte fått höra någon sjunga ens namn inför hela världens öron.

För namn är en oerhört laddad grej. Eller som Nic Schröder så perfekt uttryckte det i vårt samtal till denna special: “Det här med namn är ju det första vi får, det blir vår identitet när vi kommer till planeten. Det blir så väldigt direkt och det är de låtarna man kommer ihåg”. Jag minns känslan av att frenetiskt leta efter mitt namn på någon av nyckelringarna, muggarna och ljuslyktorna som såldes i den lokala matbutiken – och alltid bli besviken. Eller hur min lillasyster och hennes bästa vän sökte igenom i videon till Play It For The Girls av Danny – i hopp om att deras namn skulle stå skrivna med svart spritpenna på någon av väggarna.

Men vilka handlar låtarna om egentligen? Och vad väcker egentligen känslan av att vilja tillägna en låt till någon? Tillsammans tar vi oss nu igenom hur en känd sångerska, en mattant och en exflickvän kom att bli namnen på våra trumhinnor.

INTERVJU MED NIC SCHRÖDER

INTERVJU MED PERNILLA ANDERSSON

INTERVJU MED FELIX SANDMAN


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA