x

PREMIÄR: Hiphop-profilens nya projekt – Vålådalen släpper "Ultravåld 0240"

PREMIÄR: Hiphop-profilens nya projekt – Vålådalen släpper "Ultravåld 0240"

Ultravåld 0240, är den andra originalsingeln från Vålådalen, som är ett sidoprojekt till Follow Him To The End Of The Desert. Denna gång tas vi med på en resa genom två incidenter som båda utspelar sig i Ludvika kommun i vad Vålådalen själv beskrivit som en ”pop-opera”. Idag står GAFFA med videopremiären, längre ner i artikeln.
 
– Att vara uppväxt i en stad som Borlänge med smeknamn som ”Lilla Chicago” men ändå känna sig som mest otrygg i grannkommunen är det som ligger till grund för låt-idén, säger Linus Slagkämpe, hjärnan bakom Vålådalen.
 
Precis som debutsingeln Dieselstöld & Självmord skapar Vålådalen även denna gång ett ljudlandskap där döds, pop och R&B blandas med elektroniska atmosfärer. Growlar gör Emilia Henriksson från numera nedlagda Radium Grrrls och Erik Berglund på Massiv Musik står för mix och medproduktion.
 
– Jag skulle nog säga att detta verk är det bästa jag gjort hittills. Målet har varit att med ett modernt sound fortfarande kunna förvåna lyssnaren. Emilia Henrikssons growl lyfter låten på detta område. Jag gillar själv att bli förvånad när jag lyssnar på musik. Jag vet inte varför jag i 22 minusgrader inte backar ur den inplanerade filmningen av utomhus-scener till videon, men å andra sidan tycker jag att den sammanbitna looken i videon var värt det, säger Linus.
 
Musikvideon är filmad av Linus Grane, Ida Maria, Penoksson och Vålådalen. Videon är tänkt att skapa en känsla av konfliktupptrappning där själva ”smällen” aldrig blir av.
 
Kolla in premiären här:
 
Fordon- och säkerhetsansvarig: Lucas Hellsten.
Redigering av Vålådalen.
 
Idén till Vålådalen uppstod först obemärkt hos Borlänge-artisten och denna parallellprocess har tidigare existerat som avvikelser på releaser med sitt ursprungliga projekt Follow Him To The End Of The Desert. Där har doom-bap/hardcore-hiphop helt plötsligt brutits av med mörka popliknande kapitel. Säkerligen till vissa lyssnares stora förvirring.
 
Sedan 2019 har Vålådalen existerat. Debutsingeln Dieselstöld & Självmord släpptes lagom till pandemi-våren 2020 på On-Axis Recordings. Den singeln avhandlade människoöden oberoende av geografiska förutsättningar och refrängen ”Haschkaka, tjack-haka, frigivningspapper” ekade ut över jämtländska fjällvärlden där låten skrevs och spelades in.
 
Artisten är numera tillbaka i Dalarna efter några år av boende i Jämtland och Spanien men lovar att den nygamla omgivningen inte ska fläcka ner soundet mer än nödvändigt.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA