x

"Jag finns där om du är beredd att göra en inre resa" – låt för låt med A Crystal Clear Moment

"Jag finns där om du är beredd att göra en inre resa" – låt för låt med A Crystal Clear Moment

A Crystal Clear Moment grundades av Rickard Abrahamsson 2016 som ett kreativt kollektiv snarare än ett soloprojekt då han omger sig av ett stort antal musiker, producenter, kreatörer och designers i det grundliga arbetet med musiken och dess inramning. Arbetet med debutalbumet har tagit flera år. Musikaliskt är det vuxenpop med texter om livet. Kärleken. Att växa upp. Att våga utvecklas. Vi bad Rickard skriva av sig lite om alla låtar på skivan och här nedanför hittar du resultatet. Lyssna på skivan samtidigt som du läser om låtarna.

01 Once Again 

Once Again är skriven av min bror. Övriga låtar på albumet är mina egna berättelser. Direkt när jag hörde låten kände jag instinktivt att den skulle tillfalla A Crystal Clear Moment. Vi hade en lång resa med att få till produktionen. Låten började som en ballad, blev en EDM-version, för att slutligen falla på plats i dess nuvarande form. Vi blandar 80-talssyntar med Gretsch-gitarrer spelade av session-musikern Tobbe Fall. Fokus har hela tiden varit hook-melodin.

02 Arms Remain Open 

– Texten är inspirerad av mina otaliga resor till Tanzania (min pappa bodde där tidigare). Till vardags går människor omkring med borstar och städar motorvägarna med risk för både hälsa och liv. Vid ett mycket speciellt tillfälle träffade min familj en svårt handikappad person vid vägkanten av motorvägen. Hans tålamod och respekt kommer jag aldrig att glömma. Jag dedikerar låten till honom och jag hoppas hans liv blivit bättre. Magnus Jacobson förstärker allvaret med sitt trumspel. Helt säkert finns inspiration från Kent till låten.

03 Close My Eyes 

– Livet är skört och sällan helt perfekt. Jag ville fånga det soundet i flygeln. De flesta av oss känner någon som upplevt en otrolig smärta och saknad. Jag förbereder mig på det värsta. På flygeln hör ni Jacob Huddén.

04 A Better Day 

– Låten är inspirerad av min egen berättelse kring skapandet av A Crystal Clear Moment. Tänk om ett klarhetens ögonblick kunde få forma resten av livet. Att det som är viktigt får vara viktigt, att det som är livsviktigt får vara just det. Låten byggs upp kring ”The Edge”-riffet spelat av Jens Frithiof (Ulf Lundell med flera). Jag och Magnus Jonsson från Milk Studios kunde glatt konstatera att Jens var omänskligt tajt i sitt gitarrspel. 

05 Need To Know  

Need To Know betyder otroligt mycket för mig. Framför allt soundmässigt. Låten kom att kräva två basister, min bror Fredrik och session musiker Niclas Lindblom. Niclas tog med sig sin Fender Precision -65 som ni kan höra i sticket.

06 You Will Find Me 

– Budskapet i låten är att jag finns där om du är beredd att göra en inre resa.

07 In The Light Of The Sun 

– Jag har funderat mycket på vad som får oss att agera, respektive inte agera. Jag ställer frågan; hur kan vi titta de utsatta och oskyldiga i ögonen? Låten spelades initialt in med livemusiker, men vi valde senare denna programmerade version. Jag använder min blodröda Gibson 335.

08 When You Were Young 

– Låten handlar om tiden som passerar oss förbi och de tankar som kommer när man når en viss ålder, när man kommer på att man inte längre är odödlig. Visst saknar jag den känslan av odödlighet, även om jag aldrig i livet skulle vilja byta ut mina erfarenheter mot att få tillbaka den tiden. Jag flyttade från Norrköping till Stockholm år 2000. Ibland tänker jag på hur tomt det känns på Drottninggatan när jag återvänder till min hemstad. Det är aldrig någon som hälsar. Tidigare fanns alla mina vänner här. En stor eloge till sångerskan Harper Diaz som träffsäkert förmedlar innebörden av låten och min bror som helt orädd blandar Hammond med 80-tals-basar.

LÄS OCKSÅ: 55 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA