x

45 färska skivor du bör kolla in

45 färska skivor du bör kolla in

Growing Graves är ett prima exempel på hur väl Horndal hanterar låtbygge, instrument och framförande. Det är inspirerat och varierat, det är tätt och suggestivt, och det blir medryckande på bästa tänkbara vis. Visst finns både melodier och refränger som sticker ut, men det är kraften – helheten – som gör Lake Drinker så fängslande. - Kristofer Hadodo

Mycket i Devil Sold His Souls stil känns igen i Loss men där finns också en hel del som upplevs både nytt och uppfriskande. Ömsom mjuka och liksom eftertänksamma och ömsom snabba, skiftande partier framhäver den både desperata och ömsinta känslan i musiken. En mycket kraftfull och glädjande återkomst av det kanske bästa bandet i genren metalcore. - Amelie Schenström

Smisk – När de inte är upptagna med sin livsfilosofi av att sjukanmäla sig för att kunna supa och knulla ifred, så avslöjar de lögnerna och lögnarna som genomsyrar samhället. Detta med hjälp av konfrontationssugen rå punkrock på sitt debutalbum, där de ofta avväpnar sina motståndare med lättsam humor med en tung botten. - Jim Knutsson

Årabrot – doom metal.

Brockhampton – hiphop.

Briston Maroney – alternativ rock, indie.

Cheap Trick – powerpop-ikoner med nytt material.

Heavy Feather – bluesrock, psykedelisk rock, retrorock.

Hot Breath – catchig garagerock.

Matthew E. White, Lonnie Holley – experimentellt, jazz, avantgarde, folk.

Max Richter - ambient.

Miguel – R&B, neosoul.

Silver Synthetic – indie, garagerock.

Skullcrusher – indiefolk, drömsk pop.

Small Black – syntpop, chillwave.

Taylor Swift – har i ett sätt att återta kontrollen över sin musik spelat in albumet Fearless från 2008 på nytt.

Yaya Bey – alternativ R&B.

Spirit Of The Beehive – experimentglad indierock.

CFCF – electronica.

Flyte – indierock.

Saccades – indiepop.

Elephant Micah – singer-songwriter, folkrock.

Yoshinori Hayashi – episk electronica.

Sufjan Stevens – ambient och experiment från singer-songwriter-stjärnan.

Sorry – eklektisk pop.

Arvsmassan – bandet består av Jon Ekström (Detektivbyrån, Dödsvarg) och Pelle Andersson (Christian Kjellvander med flera). "Tanken var att göra ett möte mellan Blade Runner och det gamla svenska bondesamhället".

Daniel Lemma – slog igenom för exakt 20 år sen med albumet Morning Train som blev titelmusiken till Jalla Jalla. Nu släpper han en EP där han för första gången sjunger med eget material på svenska. Handlar bland annat om ett mytiskt Göteborg och om ett land som tappat fotfästet. 

Joe & The Anchor drömpop från barndomsvänner i Malmö. Bandet levererar gitarrdriven och melodiös pop.

Björn Sjöö – Efter 50 års musicerande släpper Björn Sjöö sitt första soloalbum. Han var frontfigur i proggbandet Rekyl mellan 1975-86 och var med och bildade det kultförklarade Anton Swedbergs Swängjäng 1972. Han skrev även en del av låtarna till Norrbottens Järn.

Jimi Tenor – storbandstechno som Doktor Kosmos så passande sjöng en gång i tiden. Även hel del jazz och lounge.

The Reverend Peyton's Big Damn Band – rockabilly, countryrock.

Aeropryme – mitt i hjärtesorg och efter att ha mist sitt jobb på grund av pandemin förlorade den Malmö-baserade artisten Aeropryme sin bror i Corona. Debutalbumet Flexin On A Heartbreak har kommit att bli en rörande självbiografisk, romantisk överlevnadsberättelse. En version av trap och hiphop som förmedlar kärlek och respekt med ett mjukfilter långt från genrens hårda jargong.

Cohle – Det är en poppig, groovig EP som handlar om olika vägskäl – i vänskaper, kärleken och hos sig själv. Det är texter om att våga släppa taget, stanna upp och även se tillbaka.

Erik Fastén – har varit aktiv i Göteborgs musikliv i många år och han har utforskat allt från frijazz till punk. I musiken under eget namn kan man skönja inspiration från Nick Drake och Radiohead.

Parker Millsap – singer-songwriter, soulig americana.

Let's Sit Down – lätt skitig countryrock.

Benny Sings – Soulig och lätt funkig pop som släpps via eminenta stones throw.

Bill MacKay, Nathan Bowles – roots, country,

Triptides – psykedelisk rock, garagerock.

Blaze Bayley – den före detta Iron Maiden-sångaren släpper nytt.

Sweet Oblivian – melodisk metal.

The Lion's Daughter – progressive/Blackened Sludge Metal.

Dame Area – minimalistik electronica där man leker mycket med röster och ekon.

Woesum – Yung Lean-kopplad producent albumdebuterar. På skivan medverkar även nyss nämnda rappare, i en låt tillsammans med Ant Wan. Även Bladee och Thaiboy Digital har viktiga roller.

Summer Heart – den svenska producenten och låtskrivaren David Alexander har arbetat med en ny uppsättning spår med ett gemensamt oceaniskt tema och släpper nu den sista delen: EP:n Oceans. Det nya öppningsspåret Ocean 2 bjuder på drömmig wave-pop. Enligt egen utsago handlar den nya skivan "om att vara trött på att bo i staden. Allt buller, grus, den snobbiga befolkningen. När det känns som om du sitter fast i en ond spiral. Sådana saker vet du. Jag känner så då och då. Sedan börjar jag tänka i linje med vad som skulle hända om jag lämnar staden och bara bor någonstans vid havet. Då kan jag bli den jag vill verkligen vara."

Exakt alla skivsläpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA