x

Baby Strange – högoktanig indierock från Glasgow

Baby Strange – högoktanig indierock från Glasgow

Musik ska byggas utav glädje, sägs det. Skotska Baby Strange håller inte med. Det är snarare tristess, uppdämd ilska och DIY-kultur som är drivkrafterna bakom trions energiska och innovativa indierock. Ända sedan bandet bildades 2012 har denna trio i tidigt stadie varit ståndaktigt delaktig i Glasgows musikscen och på senare år blivit en betydande faktor i den samma. 

– När vi startade bandet fanns det en annan sorts känsla i vad som skrevs och vilka band som spelade i Skottland, det var ganska mycket folkrock och snäll indiepop och verkligen inget vi kunde eller ville förknippas med, säger Johnny Madden med ett skratt.

KAOSIGT ROCKKOLLEKTIV OCH SVÄRMORSDRÖMMAR

Om Baby Strange är ute efter att odla myten om ett kaosigt rockkollektiv så lyckas de bra på skiva. Som intervjuobjekt är de svärmorsdrömmar, väldigt professionella och oerhört artiga. När jag suttit och väntat på att trion skulle logga in till vårt schemalagda Zoom-samtal 45 minuter sena dyker de upp urskuldande, fnittriga och uppenbart nöjda över att kunna vara i samma rum tillsammans. 

– Vi ber så hemskt mycket om ursäkt, vi hade missuppfattat tiden. Det blir lätt så när du äntligen får spendera tid med dina bandkamrater, tiden flyger iväg, säger Connaire McCann. Vi är i studion just nu eftersom vi ska till Manchester imorgon för att spela in en livestream. Vi kände att vi behövde få full koll på de nya låtarna inför inspelningen, det blir ju inte så mycket kontinuerligt musicerande tillsammans dessa dagar. Återigen, ursäkta för att vi var sena.

Som kontrast går det att konstatera att Johnny Madden och bröderna Connaire och Aidan McCann skriver musik som inte ber om ursäkt för sig. Det är furiös och utåtagerande rock som bor granne med punken och som samtidigt har melodier som landsmännen i Teenage Fanclub skulle döda för. Ett koncept som blivit vinnande genom åren. Sedan utgivningen av 2016 års Want It Need It har bandet turnerat outtröttligt och byggt en entusiastisk och hängiven livepublik som säljer ut spelställen i hela Storbritannien. Och som för alla andra i branschen blev 2020 ett år av stiltje och ovisshet.

– Vi hade liksom hela året planerat, turnéer var inbokade och skivsläpp schemalagda. Helt plötsligt var allt satt på paus eller flyttades fram. Det kom som en chock. Vi är ju vana att turnera och ha tusen bollar i luften, helt plötsligt har man liksom bara ett par livestreams att se fram emot, säger Madden med en viss uppgivenhet.

PÅ MOGWAIS HEMMAPLAN

Ja, en av dessa livestreams som det syftas på spelades in i våras i samband med en intervju med legendariske radio-journalisten Nic Harcourt och tre låtar sattes på pränt i Castle Of Doom, studion som ägs av ett visst annat band från Glasgow – Mogwai. I brist på livemusik som vi känner den rekommenderas denna inspelning, bandets intensitet går genom rutan och det blir tydligt varför Baby Strange ses som ett av Storbritanniens största rockhopp just nu.

Hur hamnade ni i Castle Of Doom och hur var det att spela in där?

– Studion ligger bara några stenkast från mitt hem och i princip alla känner alla. Vi tänkte att det skulle kunna bli väldigt bra på sådan klassisk mark, säger Madden.

En av de där tre låtarna heter Club Sabbath, berätta mer om den.

– Jag antar att du tänker på vårt klubbkoncept med samma namn? Någon gång under 2014 tyckte vi att det saknades en bra klubb i Glasgow dit folk som älskar indie kunde gå. Så vi startade Club Sabbath på The Priory. Vi har bland annat haft Wolf Alice, Fontaines D.C och DMA’s i DJ-båset, det har blivit väldigt populärt. Låten är en hyllning till klubben, den är som gjord för ett dansgolv, konstaterar Madden.

Som läget är just nu ligger bandet i startgroparna för turné och kommande skivsläpp. Så fort det finns möjlighet till det vill de ut på vägarna och helst vill de spela i Europa och Skandinavien. De brittiska öarna är erövrat territorium.

– Vi saknar att turnera, allra helst vill vi besöka Sverige eftersom vi numera har ett svenskt skivbolag också, säger Aidan. Det var vår manager Gavin som hade kontakterna till Icons Creating Evil Art och det krävdes inte mycket övertalning när vi väl var i Sverige på möte. Det var grabbar som förstod oss, som är på samma våglängd.

Vem? Baby Strange är magnetiske sångaren och gitarristen Johnny Madden som backas upp av bröderna Connaire och Aidan McCann, en trio vars bandnamn är det enda gemensamma med T. Rex. 

Vad? Högoktanig och kompromisslös indierock från Glasgow, det i särklass hetaste rockbandet på brittiska öarna just nu. Högaktuellt med EP:n Land Of Nothing och just nu i studion för att spela in uppföljaren till debutskivan Want It Need It (2016). 

Var? Nysajnade på svenska Icons Creating Evil Art och, om stjärnorna står rätt, på svenska livescener i januari/februari 2022 efter planerad omfattande UK-turné vintern 2021. Har turnerat med Frank Carter & The Rattlesnakes, Slaves, Iceage och Jamie T.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA