x

PREMIÄR: Zikai tolkar Paul Simon-klassiker

PREMIÄR: Zikai tolkar Paul Simon-klassiker

För några dagar sedan släppte Zikai sin tolkning av Paul Simons hitlåt You Can Call Me Al. Idag premiärvisar vi en video till låten, längre ner i artikeln.

Precis som för många andra som växte upp under 90-talet speglar Paul Simon-klassikern barndomen och så även för Zikai vars mamma introducerade låten. Men till skillnad från originalversionen – som handlar om en man med medelålderskris – är Zikai precis i startgroparna av en lovande karriär. 

– Jag hörde You Can Call Me Al första gången när jag var typ åtta år gammal. Mamma brukade lyssna på den hemma mycket och jag minns tydligt att hon sa att den spelades in i Sydafrika. Då förstod jag inte texten men fastnade för melodispråket och ljudbilden redan då, säger Zikai om upptäckten.

15 år senare sitter hon i studion med Tobias Frelin, aka The Priest, som spelar några ackord och utan att hon tänker på det börjar hon sjunga You Can Call Me Al, fast hon inte hört den på så många år.

– Då tänkte jag att det måste betyda något, så vi satte igång direkt och gjorde en egen tolkning.

Den numera kultförklarade låten från 1986 släpptes tillsammans med en uppmärksammad musikvideo, där skådespelaren Chevy Chase läppsynkar texten med Paul Simon sittandes bredvid. Istället för att släppa en klassisk musikvideo har Zikai valt att spela in en akustisk livevideo, som är av motsatt karaktär.

Kolla in videopremiären här:

Under 2019 släppte Zikai första singeln Mountain Peak samt av en rad singlar som uppmärksammats både på hemmaplan och internationellt. GAFFA var snabba med att uppmärksamma henne då hon tog plats i vår intervjuartikel Håll Koll På och hon skulle sedan bli en av kandidaterna i GAFFA-Priset "Årets Genombrott". 2021 inleddes med ytterligare ett  liveframträdande i På Spåret (hon var även med 2020).

LÄS OCKSÅ: The Smiths tio mest geniala textrader


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA