x

Lastkaj 14: “De sista påläggen gjorde vi medan taxin stod utanför”

Lastkaj 14: “De sista påläggen gjorde vi medan taxin stod utanför”

Lastkaj 14 – Vinnare av "Årets Album"

Grattis till GAFFA-Priset! Hur känns det?

Dr. Dille: – Det känns fantastiskt!
Stryparn: – Verkligen, det är magiskt. Förjävla roligt!

Vad vill ni säga till GAFFAs läsare som har röstat fram er?

 D.D: – Tack och bock till alla som har röstat! Jag tar av hatten för er!

 S: – Verkligen, jag knyter en rosett av mina dreads som tack! Det är så jäkla fint, speciellt som läget är just nu. Det är det här som gör att man orkar fortsätta i all den här bedrövligheten. 

Det senaste året har ju varit märkligt på alla sätt och vis, hur har det sett ut för er?

Bulten: – Den andra spelningen som blev inställd för oss var vår slutsålda releasefest, innan det hade vi tagit speluppehåll för att hålla på med skivan och sen kunna köra fullt ös, så blev det inte. Vi har ändå försökt hålla igång lite på sociala medier och hålla kontakten med folk men vi har knappt träffat varandra heller. 

S: – Det blir svårt när vi är utspridda över hela landet. Vi är vana vid att träffas torsdag till söndag varannan vecka. Att gå från det till ingenting var väldigt annorlunda. 

Kapten Grå: – Just att spela live är en sådan stor del av det vi gör, tar man bort det så står vi lite med brallorna nere. Det blir lite som ett vakuum. 

Den senaste plattan Speglar Och Rök blev ju som bekant mottagen med öppna armar, hur känner ni själva inför den?

D.D: – Den är inget vidare. Skoja bara, haha. Den är fantastisk, jag tycker det är det bästa vi har gjort till dato. 

S: – När vi spelade in den var det stressigt på ett sätt som det aldrig varit tidigare, för mig tog det lång tid innan jag kunde lyssna på den och känna glädje, just för att det var så stressigt. Det var inte förrän vi körde vår första live-stream förra mars som jag kunde höra på låtarna utan att få ångest. 

B: – När vi spelade in Speglar Och Rök hade vi satt upp väldigt höga mål för oss själva eftersom mottagandet av skivan innan hade varit så bra. Vi kände lite “hur ska vi toppa det här?”. Jag tror att vi skrev typ 40 låtar inför det. Sen när vi skulle in i studion var det också skitstressigt. Vi sov i studion, försov oss lite varje dag, de sista påläggen gjorde vi medan taxin stod utanför och väntade på Dr Dille och Kapten Grå för att de skulle flyga hem. 

K.G: – Jag glömde plånbok och alltihop. Det var helt galet verkligen. Varför gjorde vi så? Vi hade ingen tekniker med oss den här gången, allt det fick vi göra själva. Sinnessjukt, haha. 

D.D: –  Det var skitkonstigt. Jag la 22 låtar på 16 timmar och då hade vi aldrig ens spelat låtarna tillsammans. 

S: – Vi hann spela in och mixa 18 låtar på sex dagar, det är rätt styvt jobbat ändå. 

D.D: – Men med det sagt bör även tilläggas att vi gör ett jäkla jobb innan vi går in i studion. Alla låtarna är färdiga och vi lägger ner otroligt mycket tid på textarbetet. 

Och trots stressen så nådde den fram.

S: – Ja, den är inte lika direkt som Becksvart men den har ett helhetskoncept på ett annat sätt. Vi har också märkt att många som lyssnar på Lastkaj 14 inte lyssnar på något annat trallpunksband, eller någon punk överhuvudtaget. Vi har ju fått in en bredd i det här albumet på ett annat sätt. Trots att det går i 220 kan den mest inbitne satanisten även tycka om det här. 

D.D: – En annan grej som var tråkig med att vi inte har kunnat spela live är att vi inte har kunnat visa upp vårt brädspel. Det följer nämligen med ett brädspel till Speglar Och Rök, det tänkte vi visa upp på våra spelningar genom att ha en spelhörna bland annat. Jag vet inte om folk ens vet att det följer med ett brädspel? 

S: – Nej, jag tror inte det. Det var någon på skivbolaget som tyckte skivan var så jävla dyr, han hade ingen aning om brädspelet, haha. Men så är det!

De som lyssnar på Lastkaj 14 älskar verkligen Lastkaj 14, vad tror ni har bidragit till att ni har fått en väldigt hängiven följarskara?

D.D: – Jag tror att det har med att göra att vi också är väldigt hängivna. Vi har byggt det här under en lång tid och det här är vad vi vill göra, jag tror att folk känner det. När vi spelar live är vi inte ett fränt band direkt, vi vill involvera publiken. 

K.G: – Det finns ett klipp med oss när vi sjunger Våra Dar och jag tror att sånt bidrar till det hela. Vi gjorde det mer förut, men vi har fortfarande efterfest på parkeringen efter giggen och sjunger med alla. Det tror jag har varit en stor del i det hela. 

Stryparn och Dr Dille, för snart 20 år sen startade ni bandet som en protest mot avsaknaden av trallpunk i Sverige och sen dess har ni fått stor uppmärksamhet och uppskattning. Tror ni att gemene man har blivit mer öppen för trallpunk eller är det bara så att det finns många punk-kids i landet?

S: – Alltså vi är här för att visa att trallpunk kan vara på riktigt. Trallpunk har varit bespottat av dåliga anledningar, det har varit okreddigt eller flamsigt. Men det är inte alls den trallpunken som jag växte upp med, för det var så jävla tragiskt. 

D.D: – Det var väl det som var protesten. När jag och Stryparn började gjorde vi det dels för att vi älskar trallpunk men också för att vi kände att det inte fanns något där ute som fäste. 

S: – Jag hade inte lyssnat på punk på flera år när vi startade Lastkaj 14, det är ingen diss mot de band som fanns, det var bara inte för mig. Jag ville göra musik för mig. 

Stryparn och Kapten Grå, ni har ju båda varsitt solo-projekt på sidan av den här gruppen, hur kommer det sig att ni blev sugna på att släppa eget? 

K.G: – För min del handlar det om att jag helt plötsligt hade en massa tid. Jag skriver rätt mycket så jag hade ett gäng låtar redan, dessutom har jag kanske bara två Lastkaj 14-låtar i mig, så på det viset passade det bra. 

S: – Det är samma historia för mig. Jag hade en drös med låtar som inte kom med på albumet, och vips så hade jag tio låtar. Det hade nog inte hänt om jag hade varit ute och spelat med Lastkaj under den tiden, jag hade aldrig tagit mig den tiden. 

Hur ser resten av 2021 ut? 

D.D: – Vi har en del projekt. Dels EP:n som kommer vara ute när det här släpps. Sen har vi ett till inplanerat släpp, det blir en del låtar som inte fick plats på albumet. Det är redan pressat och klart. Första gången som det redan är färdigt, haha. 

Sista frågan, vad varar för evigt? 

D.D: – Trallpunk! Och skit!

Lastkaj 14 lovade tidigare att släppa en skiva om de vann GAFFA-Priset. De höll också vad de lovade, Pengarna Eller Livet gavs ut i fredags. Lyssna in dig här:

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2021 – och vinnarna är ...


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA