x

Elyss komponerar all musik på sin surfplatta

Elyss komponerar all musik på sin surfplatta

Det är inte längre nödvändigt att med gåspenna i högsta hugg sätta sig framför ett piano när det ska komponeras musik. En vanlig surfplatta kan vara tillräckligt och danska artisten Elyss är en av alla musiker som idag skapar all sin musik med hjälp av en sådan.

Apples iPad är än idag den mest populära surfplattan och bortsett från att strömma musik eller video går det idag även alldeles utmärkt att komponera musik på dessa. För danska artisten Elyss är denna surfplatta inte bara ett verktyg – den är en daglig följeslagare.

– Jag har alltid min iPad med mig. Om jag plötsligt blir inspirerad är det trevligt att jag direkt kan ta ut det jag hör i huvudet och börja komponera, säger Emilie Lykkeskov som går under artistnamnet Elyss.

För Emilie började allt under gymnasietiden och under ett låtskrivar-worskhop 2017 skrev hon sin första låt. Hon såg genast charmen med själv produktionsbiten och med hjälp av ett äldre musikprogram tog hon sina första stapplande steg.

– Här fick jag upp ögonen för vad man kan göra i en produktion och hur kreativ den processen är. Jag blev biten av produktionsdelen och de möjligheter jag hade med datorns hjälp.

När hon sedermera upptäckte gratis-appen Garageband på sin iPad blev det naturligt för henne att gå ett steg längre. I Garageband kunde hon snabbt göra låtskisser.

– Därifrån gick det snabbt och under de närmaste sex månaderna lärde jag mig Garageband allt bättre och min musik började ta form. Det blev snabbt ett antal demo-spår som jag överförde till SoundCloud, säger Emilie med ett leende.

Även om Garageband var en ganska primitiv programvara så satte den som sagt snabbt igång tankarna i konstnären Elyss huvud, och allt eftersom programmet har uppdaterats har också möjligheterna till kreativitet utökats. 

– Jag tycker faktiskt att kvaliteten på den färdiga produkten är så hög att många producenter inte ens kan höra att den är gjord i en gratis-app.

Garageband har onekligen kommit långt sedan starten och även om det är ett betydligt enklare program än Logic så anser Apple att man idag potentiellt kan göra produktioner av samma klass med det förstnämnda.

gallery_large

Började smått

Då Elyss saknar formell utbildning inom musik har hon aldrig lärt sig traditionella instrument som piano eller gitarr. Med hjälp av webb-instruktioner har hon dock lärt sig en del grunder men huvudinstrumentet är fortfarande paddan.

– Jag är inte tillräckligt skicklig för att använda riktiga instrument i min produktion, därför använder jag Garageband. Det är också ett program som är väldigt användarvänligt, så alla kan lära sig att använda det utan de stora problemen som kan komma med mer avancerade program, säger Emilie och fortsätter med att berätta att Garageband trots sin användarvänlighet även det kräver ett visst tålamod.

Elyss berättar att när en komposition är färdig kommer det mesta från programmet självt, så när som på en del sångsamplingar och lite piano och gitarr som hennes producent ibland hjälper till med. 

På frågan om hon hellre hade börjat musikkarriären utifrån någon annan ände är svaret nej:

– Jag önskar att jag hade börjat tidigare, men å andra sidan hade jag inte varit mogen nog. Jag skulle dock ha velat ha tagit tag i Logic lite tidigare, för när du har kontroll över det programmet kan du verkligen gå långt. Men jag är definitivt mycket nöjd med den utveckling som Garageband har tagit, den har blivit ett riktigt starkt verktyg.

Avslutningsvis slår Emilie ett slag för att skolorna borde börja ha musikproduktion på schemat.

– Om det blev en del av skolplanen skulle många fler öppna ögonen för det faktum att du inte behöver kunna spela instrument för att producera bra musik. En iPad och Garageband räcker.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA