x

“En vinst för alla som har hjälpt livemusik att överleva”

“En vinst för alla som har hjälpt livemusik att överleva”

Plan B – vinnare av "Årets Live" (intervju med Carlo Emme)

Grattis till GAFFA-Priset! Hur känns det?

 – Det känns bra. Speciellt att få goda nyheter i ett år som till största delen har handlat om dåliga nyheter. Så överlag känns det kanon, tråkigt att omständigheterna inte tillåter oss att fira det ordentligt bara.  

Vad vill du säga till GAFFAs läsare som har röstat fram er?

– Självklart vill jag tacka dem från botten av mitt hjärta. Stort tack från mig, personalen och alla andra som har varit delaktiga i att få konserterna att fungera. Stort tack till alla egentligen. TIll dem som har kommit och tittat på spelningarna och till dem som har varit och spelat hos oss. Det är en vinst för alla som har varit med och hjälpt livemusik att överleva. 

Ni var tvungna att stänga ned i december, hur såg det ut fram tills dess?

– Precis, vi stängde ned 18 december. Innan dess hade vi tre, fyra spelningar i veckan med flera band varje dag. Vi satte upp bord överallt som folk kunde sitta vid och fortfarande hålla avstånd till varandra. I början var det tillåtet att ha 300 personer under samma tak, då kunde vi boka större artister men när de gick ut med 50 personers-gränsen fick vi avboka och skjuta upp det mesta. När smittspridningen gick upp började vi tappa hoppet och bestämde oss för att ha en sista kväll. Då körde vi bartömning, vilket var bra för strax därpå kom restriktionen om åtta personer.  

Vilken har var den bästa spelningen under 2020?

– Gud, det är omöjligt att säga! Haha. Får jag fundera lite? Alltså vi bokade ju 150 artister under pandemin och innan allt stängdes hade vi också massa spelningar som var sjukt najs. Men om det gäller hela 2020 måste jag säga Moon Duo. De spelade 3 mars tror jag så corona spökade redan men det var en fantastisk spelning. Energin var underbar, trots att man kunde känna att det skulle vara den sista spelningen på ett bra tag. Det var rätt känslosamt. Under den tiden började även banden prata sinsemellan om hur de skulle ta sig hem, King Dude tror jag blev tvungen att hyra en lägenhet i Stockholm ett tag innan han kunde åka hem till USA. 

Bästa spelningen under pandemin då?

– Det går inte att säga, det var så många band som spelade. Jag måste fundera … eller, ett band som är värt att nämna är Golvad Grävling. Det är ett punkband, basisten är typ 14 år. De spelade hos oss två gånger under pandemin och spelningarna var helt galna, bara genom hur de rörde sig på scenen kunde man se att det här är en generation som är minst bekymrad över pandemin, haha. Dessa kids kommer överleva allt! 

Ingen vet hur det kommer se ut framöver, men hur tror du det kommer se ut för er resten av året?

– Planen just nu är att öppna i april. Men vi har liksom ingen plan, egentligen. Det är tack vare Kulturrådet och deras krisstöd som vi har kunnat ha stängt sedan december. I april måste vi däremot öppna. Vi har förberett oss för alla restriktioner och kommer kunna möta dem. Men vi håller verkligen tummarna för att det ska bli tillåtet att ha spelningar för mer än åtta personer. Annars kommer vi ha öppet på helger och köra lite mindre events där folk kan komma och dricka lite bärs, men vi öppnar inte för att “yo, nu är vi redo!” utan för att vi verkligen måste. 

Din hund Ebbot har gjort succé på er instagram, speciellt när hunden Ebbot mötte artisten Ebbot. Hur känner han inför vinsten?

– Det är så kul, de ser verkligen likadana ut. De har samma frisyr och skägg, haha. Men jag har faktiskt inte berättat för honom än. Jag kommer nog inte säga något förrän det är hans födelsedag som är i slutet av månaden, då blir det allt på en gång istället. Han saknar verkligen allt folk! Vi har kollat på videor från när han var en valp och traskade runt bland alla på Plan B. Det ska bli kul när folk får komma tillbaka så de kan se hur stor han har blivit. 

Sista frågan, vad varar för evigt?

– Vilken meta-fråga … då är mitt svar att inget varar för evigt. Jag tror att det är bra att det är på det viset, det håller oss borta från att stagnera och att ta saker för givet.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2021 – och vinnarna är ...


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA