x

Anders Fridén om In Flames: "Det är inte så enkelt att dra igång den här apparaten"

Anders Fridén om In Flames: "Det är inte så enkelt att dra igång den här apparaten"

Under förra året släppte amerikanska From Ashes To New singeln Scars That I’m Hiding med gästspel från In Flames frontman Anders Fridén. Singeln blev väl mottagen i USA men även internationellt. GAFFAs Ida Bongs Olsson har pratat med Matt Brandyberry och Anders Fridén om skapandet av singeln och kommande soloprojekt. 

Ni släppte en singel förra året, Scars That I’m Hiding, hur kommer det sig att ni ville ha med Anders på ett hörn?

Matt Brandyberry: Det var några olika saker faktiskt. Bland annat har vi turnerat med In Flames förut och har alltid kommit bra överens, sen är vi under samma management också. Det var faktiskt managementets idé att ha med Anders, och vi kände “absolut!”. 

Bestämde ni i förväg vilken del Anders skulle vara med på och sen fick han spela in det, eller hur gick det till?

M.B: – Det var nästan exakt så det gick till faktiskt. Det var redan bestämt att han skulle vara med på en låt, vi visste däremot inte vilken låt. Men vi skickade låten till honom, han gillade den och så spelade han in det han spelade in vilket sen blev perfekt. Hans röst och sångstil kompletterar Danny, som också sjunger på låten, så slutresultatet blev perfekt. 

Mellan From Ashes To New och In Flames skiljer det sig rätt mycket musikaliskt, men ändå lyckades ni få ihop låten på ett balanserat sätt. Hur gick tankarna kring det?

M.B: – Jag tror att det har rätt mycket med Anders att göra. Han har en förmåga att hoppa på en låt och göra sin grej. Det fanns ingen riktig tanke bakom det, det var nog bara Anders som hoppade in och körde på. 

Vad tycker du om det färdiga resultatet?

Anders Fridén: Ja, den är väl bra, haha. Nej, men alltså så här är det: Jag är ganska bred i min musiksmak och om något låter som In Flames eller inte är skit samma. Jag har jobbat med The Bloody Beatroots och Orphei Drängar liksom. Men den här gången spelade jag in min del hemma i studion och sen skickade jag över det till dem, så fick de mixa det bäst de ville. Jag vill inte lägga mig i deras grejer. Jag spelade in hela låten och så fick de välja vilken vers, refräng eller strof de ville ha med. Det lägger inte jag mig i. Men jag tycker det blev ett bra resultat. 

Var det självklart för dig att tacka ja till ett samarbete? 

A.F: Nej, det var inte alls självklart, haha. Jag är jävligt selektiv med vilka jag arbetar med. Men jag känner dem sen innan, det är bra killar, samma management, så det är klart det blir lättare att tacka ja då. 

Blir det fler samarbeten med From Ashes To New?

A.F: – Nej, det tror jag inte. Eller alltså, det lät konstigt, haha. Men nej, jag tror inte det. Det är ju gjort nu, känner jag. Men det är väl upp till dem, jag står inte och bankar på dörren. Om vi turnerar tillsammans och de vill att jag ska komma upp och sjunga, ja … då får de ge mig en flaska whiskey extra, haha.

Förra året kom den remastrade versionen av Clayman, vad gör In Flames just nu?

A.F: – Inte mycket. Hoppas på vaccinsprutor så vi kan börja turnera igen. Det blev ett rätt abrupt slut. Vi var i Nya Zeeland när allt började stänga ned, då var det bara att åka hem. Vi var mitt uppe i cykeln på I, The Mask-plattan och det blev avbrutet. Sen dess har det inte hänt så mycket egentligen. Vi funderar på om vi ska skriva lite nytt, om vi behöver skjuta ytterligare på spelningar kanske. Vi vet ju inte riktigt. Det är inte så enkelt att dra igång den här apparaten, utan vi måste tänka långt i förväg hela tiden eftersom det är så himla många människor inblandade. 

Skriva nytt, finns det ett album ni sitter och filar på?

A.F: – Ja, i bakhuvudet i alla fall. Men vi vill gärna åka iväg och göra det, det går inte att göra hemma. Jag måste få fokusera på det helt och hållet, jag kan inte ha massa annat ansvar när jag gör det, haha. Jag måste få grotta ned mig i musiken 24 timmar om dygnet. Om jag får feeling på morgonen, på natten eller mitt på dagen ska inte vara beroende av massa andra grejer som ligger i vägen. För då är det musik som gäller. Men som sagt, det är massa restriktioner så klart. Förhoppningen är att få en spruta och att allt ska kännas safe på den fronten, sen vill vi åka iväg. 

Är det viktigt att vara på plats tillsammans när ni skapar nytt?

A.F: – Ja, vi vill vara tillsammans. Vi är inga som kan sitta och bolla idéer över Zoom. Vissa band klarar säkert av det men jag får ingen feeling. Jag måste vara i samma rum med en person och kunna känna av den personens energi för att kunna ge och ta. 

Så när vaccinen börjar rulla ut kan alla In Flames-fans förvänta sig en ny platta inom kort?

A.F: – Alltså … först ska den göras, sen ska den släppas, och hela maskineriet med skivbolag och sånt där. Men visst, jag skulle tro att under 2022 ska det finnas något ute. Om det är en skiva eller bara nåt spår, det får vi se. Men både turné och skivsläpp ska finnas. Men på sätt och vis har det här året varit rätt skönt. Eller, det är ju inte skönt med covid, men avbrottet i sig har gjort att jag har fått gå tillbaka och fundera och ta en titt på vem jag är och vart jag står. Sen har inte vi velat ha några live-streams eller något sånt. I den genren vi håller på med ska du ha publik framför dig och du ska känna av energin som finns. 

Under pandemiåret har det kommit en hel del soloprojekt från folk som är med i band. Är det något du är sugen på?

A.F: – Jag skriver saker hela tiden, så det är mycket möjligt. Fast det kommer när det kommer. Kanske … får jag svara så? Haha. 

Kanske är ju inte nej iallafall. 

A.F: – Precis! Men då ska inte någon förvänta sig en hårdrocksskiva direkt. Det kommer bli något helt annat i så fall och jag kommer förflytta mig ganska långt bort från den här genren. Det finns liksom inget behov av att göra samma sak.

Tvärtemot In Flames, det är typ dubstep?

A.F: – Haha nej! Fan heller, inte dubstep! Usch. Nej, men någon blandning av elektronisk och akustisk musik tror jag. Mycket lugnare i alla fall. När jag sitter och skapar själv tänker jag mycket i bilder och soundtrack, även om jag inte har en film att jobba mot så tänker jag ofta på det sättet. Mer utsvävande atmosfär och längre strofer och kanske inte vers-refräng-vers-refräng. Absolut inte dubstep iallafall. 

Vad lyssnar du på just nu? Har du hittat någon ny musik att grottat ned i

A.F: – Ja absolut! Just nu lyssnar jag på tysk, långsam jazz. Bohren & Der Club Of Gore bland annat, jävligt bra faktiskt. Black Earth och Sunset Mission heter skivorna jag lyssnar på just nu. Sen är det mycket Thom Yorke, Trentemöller och Radiohead, det tycker jag är riktigt bra. 

LISTA: 7 covers som är bättre än originalen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA