x

“De utbrända färgerna poppar så fint i ögonen” – här är Linn Koch-Emmerys favoritomslag

“De utbrända färgerna poppar så fint i ögonen” – här är Linn Koch-Emmerys favoritomslag

Linn Koch-Emmery är högaktuell med albumet Being The Girl som hyllas sönder och samman. Via vår temaartikel Cover Me serverar hon 6 favoritomslag och berättar historien om sitt eget.

Patti Smith – Horses 

– Jag var osunt fascinerad av det här omslaget som tonåring. Det var i den perioden när jag läste böcker som On The Road och senare Just Kids och blev djupt deprimerad av att inte bo i New York och dessutom vara född ett halvt sekel fel. Det här är fortfarande ett av mina absoluta favoritomslag.

gallery_large

Oasis – Shakermaker 

– Svårt att välja bland de omslag Michael Spencer Jones fotade för Oasis. Men det här är nog min favorit rent bildmässigt. De utbrända färgerna poppar så fint i ögonen. Ytterligare ett guldkorn är hans bild på The Verve, den när de sitter framför den brinnande bilen, men jag tror inte det blev ett omslag konstigt nog, så det fick bli den här! 

gallery_large

Drake – If You're Reading This It's Too Late

– Otroligt såklart. Inspirerad av mästaren tog jag traditionen vidare så tar mig friheten att nämna att jag handskrivit allt förutom streckkoden på vinylen till Being The Girl. Vet ni hur lång tid det tar att skriva alla låttexter plus credits för hand om man inte ska kränka någon? Så lång tid att det kommer tårar i bläcket när du sen råkar stava fel på violinistens efternamn. 

gallery_large

Mac Demarco – Here Comes The Cowboy Demos 

– En stor sorg i mitt liv är att jag har alldeles för lite i mig av den där slappheten som Mac Demarco verkar ha när det kommer till skivomslag. Jag tror jag hade levt ett betydligt mer behagligt liv om jag också kunde leva med att ha en post it note som omslag. Det störigaste med allt sånt här är att det här går absolut inte att arbeta fram, varken terapi eller olagliga substanser löser den här typen av äkthet. Antingen föds man till en slapp jävel eller så får man bara omfamna sina självupptagna neuroser. 

gallery_large

Unknown Mortal Orchestra – Not In Love We're Just High 

– Bara ett sjukt snyggt omslag egentligen. Allt är så fint med det här, kompositionen, laserögonen, tändaren och det mjuka ljuset. Det känns lite Euphoria men den här kom nog innan serien släpptes. Unknown Mortal Orchestra har överlag väldigt fina och filmiska omslag. Slapp beskrivning, behöver jag nämna att jag var kär i en kille som spelade med dem för att krydda?

gallery_large

Eldkvarn – En Lång Het Weekend 

– Förutom att vara en fantastisk albumtitel så är omslaget tio av tio. Det händer så himla mycket grejer, kan stirra i flera minuter. Kan se framför mig hur någon i Eldkvarn såg omslaget till The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club och tänkte "Så där, fast vi tar stranden vid Abborreberg".

gallery_large

Historien bakom Linn Koch-Emmerys Being The Girl-omslag

– Det är Olof Grind som har tagit alla fotografier för skivan, både till singlarna och albumomslaget. Den här bilden är tagen samma kväll som vi fotade omslaget till Linn RIP i hans vindsateljé vid Slussen i Stockholm. Jag minns att jag kom dit med andan i halsen, att vi drack vin och jag fick styra rökmaskinen. Han tog några extra bilder efter att vi fotat klart gravstenen och det här är helt enkelt en av dem. När jag i efterhand såg den kändes det självklart att den skulle bli albumomslag, även om det då inte alls fanns någon tanke med bilden.

gallery_large

LÄS OCKSÅ: “Han har skjutit bort sitt eget öga i ett bråk” – Gatuplans favoritomslag


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA