x

The Old skriver ny musik för gamla människor

The Old skriver ny musik för gamla människor

– Jag är gammal men glad, svarar Ben Malén, från punkbandet The Old, när han får frågan om hur det står till.

Malén har länge varit verksam i musikindustrin på olika håll. Vid 15 års ålder bodde han i Finland och startade ett punkband (bland andra, med basisten i The Old). Senare blev han popstjärna på 80-talet, som medlem i Trance Dance. Efter popkarriärens slut började han jobba på musikförlag. Sedan kom en förfrågan från en vän om att det där gamla punkbandet skulle återförenas, bara som en kul grej.

– Då plockade vi ihop det där gänget, och så spelade vi de gamla låtarna, och skrev några nya. Men vi behövde ju ett bandnamn, så jag sökte på … The Old, det var ju fritt! Det fanns inte ett annat band i hela världen som hette det. Alla vill ju vara "the young" egentligen, skrattar Malén och fortsätter förklara deras vision:

– Det skrivs inte ny musik för gamla människor, om du förstår vad jag menar. Vi människor är så präglade av den musik vi lyssnar på när vi är i tonåren, vilket gör att när man blir äldre så blir det ju skittråkigt, för man går bara tillbaka till de där plattorna man lyssnade på när man var 15.

När man lyssnar på The Olds musik kan det bli så att det känns lite komiskt, med texter om läsglasögon och pensionssparande. Den uppfattningen går, så klart, hand i hand med den ålderism som råder i vårt samhälle idag. Malén säger att det, i grund och botten, är väldigt seriöst, men att de också ser det humoristiska i det hela.

– Det är absolut stenseriöst, på så sätt att det är en realitet, det vi sjunger om. Inte minst att man fysiskt blir gammal, men hjärnan inte riktigt blir det lika snabbt. Jag har idrottat hela mitt liv och håller fortfarande på med mycket sådant, men nu kan jag inte längre åka ikapp den där 35-åringen framför mig på skridskor, liksom. Det är en frustrerande känsla.

– Men det blir komiskt också, gissar jag, just för att det är ju lite komiskt att bli gammal … Det är både tragiskt och komiskt … Och det handlar ju om ålderismen också. Jag har jobbat över hela världen. I Tyskland, USA, England … Och Sverige är det mest åldersrasistiska land jag har varit med om … Alltså, jag blev gubbe för tio år sedan.

60-årige Malén förklarar att deras texter har alla mycket substans och de handlar om riktiga problem. Inte bara att det är jobbigt med ömmande leder, men det finns också en del självkritik mot Maléns egna generation. Han uttrycker, till exempel, problematiken i att de äldre lämnar stora samhälls- och miljöproblem till den yngre generationen och inte tar sitt ansvar. Malén lyfter låtarna (Kill) The World och The Millennial som bra exempel på detta.

The Old är nu aktuella med den nya singeln The Boomer, som Malén tycker sammanfattar bandets huvudsakliga ämnen på ett bra sätt. Snart släpps även bandets andra album, Life After Death.

LÄS OCKSÅ: 28 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA