x

När Thåström satt på kåken för något han inte ångrade

När Thåström satt på kåken för något han inte ångrade

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

I dessa tider när Sverige rustar upp militären för att stå upp emot alla utrikes hot mot vårt avlånga och neutrala land samtidigt som fängelserna är så överfulla att fångar får gå fria i väntan på en ledig plats, så är det lätt att tänka tillbaka till en mer oskuldsfri tid som 70-talet när det var kärlek, fred och harmoni som gällde. Vilket kanske inte stämmer helt eftersom det då också fanns något så surrealistiskt som månader långa fängelsestraff för vapenvägran inom värnplikten trots att vi levde i en demokrati.

Ifall du upptäckte en av Sveriges största låtskrivare Thåström i mitten av 80-talet genom egensinniga pop- och rockbandet Imperiet eller på 90- och 00-talet när han fick epitetet europeisk industriblues att bli namnet på genren för hans comeback som soloartist, så kanske du inte kan tänka dig att den skygga frontmannen en gång har suttit på kåken för ett brott han inte ångrar? 

Sångaren Thåström fick liksom basisten Fjodor i hans första band, Ebba Grön, spendera månader i fängelse efter att ha totalvägrat att göra lumpen, vilket blev till en låt av punkbandet signerad Fjodor. I lumpen gjordes det män av pojkar sades det, men varken Thåström eller Fjodor hade lust att fortsätta den grabbiga traditionen i barackerna med unken kvinnosyn. Så för att de vägrade lära sig att mörda så fick de surrealistiskt nog straffet att hamna på kåken med böter som tack för sin pacifism. Med gott samvete kan de nu se tillbaka på denna revolt där det enda negativa som kom ut av det kan ha varit början på upplösningen av Sveriges bästa punkband. Bandets tredje medlem på den tiden, trummisen Gurra, har nämligen uttryckt en vag förklaring till att splittringen inom bandet började att ske medan Fjodor satt inne en tid innan Thåström. Mer än så kommer vi nog inte få ut av de medieskygga bandmedlemmarna som är kända för att slå ner på rykten och hävdar att beslutet togs med största enighet och samförstånd när det hände.

Så 70-talet må ha varit en tid av fred, kärlek och harmoni men även en tid av politiska fångar. 2010 trädde ett beslut i kraft om att låta värnplikten i Sverige vila i fredstid och äntligen hade Ebba Grön fått återupprättelse 30 år senare, fram till i modern tid när nu värnplikten har återinförts och där tanken är att militären ska rustas upp igen. Rädslan infinner sig redan över vilket ungt lovande band framöver som kommer gå i graven på grund av detta fatala beslut för kulturen.

LÄS OCKSÅ: 28 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA