x

KRÖNIKA: Är rocken fortfarande farlig?

KRÖNIKA: Är rocken fortfarande farlig?

ESC bevisar att vi inte ska underskatta rockens chockvärde när moralpaniken åter blev ett faktum.

Måneskins frontman Damiano David hade ju lite rätt när han i ett segerrus hävde ur sig att: “rock’n’roll will never die”. Årets efterspel av ESC-finalen visar att rocken kom att bli lite farlig igen, i alla fall på konstgjord väg.

Okej, det var “för bra” för att vara sant. Måneskins sångare tog frivilligt ett drogtest och resultatet blev negativt. Snackisen som spreds som en löpeld via sociala medier och vars Aftonbladets Tobbe Ek – med all rätt – sökte svar kring, blev inte mer än en snackis i moralpanikens tjänst. Det du såg framför dig var inte en barbröstad Janes Addiction-figur som snortar kokain under bästa sändningstid. Det du såg var en italienare som bara vill skuffa undan lite söndrigt glas på golvet. Nån som blev förvånad? Inte direkt va, men låt oss inte vifta bort den här historien riktigt än för det finns en annan och mycket mer intressant aspekt till den. Jag tänker på reaktionerna som kom till följd av att ett rock-bidrag knep ESC-segern och de förutfattade tankarna och idéerna många fortfarande verkar bära på.

Även om vi är många som slår oss för bröstet och vill hävda att det händer mycket intressant på rock-fronten så måste vi också vara ärliga mot oss själva – den är inte så jävla häftig 2021. Det finns inget farligt med den, inget som väcker upp känslor bland moralpanikens väktare och det kan man inte heller begära av en företeelse som har pågått sedan 1950-talet. Nu för tiden har vi andra artister och genrer som lever upp till rebell-biten.

Men i och med det RAMASKRI som följdes av Italiens seger – när föräldrar och ovetande via sociala medier hävde ur sig att “han snortar kokain i Europas största barnprogram, diska Italien!” – så är det ju i alla fall ett tecken på att rock-karaktären fortfarande anses vara något vulgär. Hen har inte helt mallats in i den plastperfekta ESC-världen och det ser jag som ett gott tecken. Vi förväntar oss fortfarande att rockstjärnan är en misfit som till och med får för sig att snorta kokain mitt i green room när hela Europa ser på. Exakt så korkad/rebellisk är allas vår rockens förmedlare. För hade säg Schweiz svärmorsbidrag böjt sig fram på samma sätt hade väl ingen brytt sig nämnvärt, eller hur? Det krävs en rocker.

Så tro det eller ej, den här finalen kan mycket väl vara ett tecken på att rocken som företeelse faktiskt är tillbaka igen. Den är uppenbarligen fortfarande lite farlig för gemene man och kanske att den “sätter klorna” i en ny generation. Allt tack vare en italiensk och något sämre version av Royal Blood. Bevare oss väl.

LÄS OCKSÅ: 42 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA