x

BÄST JUST NU: Något att spela så högt att grannen bankar i väggen

BÄST JUST NU: Något att spela så högt att grannen bankar i väggen

U-Roy, Santigold – Man Next Door

Toastingpionjären U-Roy från Jamaica knackar på från andra sidan, och då åsyftas väggen mellan livet och döden då detta är en postum singel från hans sida med Santigold som gästsångerska, en amerikansk artist som hade sin storhetsperiod för ett decennium sedan med sin uppkäftigt varma electropop som blandades upp med sköna reggaeinfluenser. Tanken var att U-Roy skulle släppa sitt nya album och turnera världen över förra året, men en viss pandemi sköt upp planerna och istället släpps nu skivan postumt efter hans tragiska bortgång tidigare i år. 

Duon tar sig an klassikern Man Next Door som skrevs och framfördes redan i slutet av 60-talet av ska- och rocksteadygruppen The Paragons från Kingston på Jamaica. Den har sedan dess gjorts i otaliga versioner där brittiska triphop-bandet Massive Attack lyckades bäst i att göra den till sin egen med sin mörka och skrämmande version om en man i grannskapet som alltid ställer till med besvär. Den tunga samplade trumman från Led Zeppelins When The Levee Break var exakt vad låten behövde som komplement till Horace Andys distinkta oroväckande sång där lyssnaren sitter på nålar över vad som kommer att hända när bägaren tippar över hos grannen som bråkar och för oväsen natten igenom. Den lämnar en ovetandes om slutet på historien vilket bara bidrar till låtens livslängd som nu alltså också har nått fram till år 2021. I motsats till Massive Attack så är det en ljus och somrig uptempoversion som vi möts av och som har mer med originalet att göra, när U-Roy toastar och Santigold bjuder på skönsång som ett perfekt komplement. Det är rent guld att kunna ha denna reggaedänga som soundtrack till sommaren, och att U-Roy har en förkärlek till den är känt sedan tidigare då han redan har samplat den i början av 80-talet i Peace And Love In The Ghetto. Harmonierna sitter i Santigold sedan barnsben och det märks att hon inte behöver tänka efter, utan bara kan gå på ren känsla medan den fasta rytmen och den lekfulla basen driver låten framåt. 

Så jag rekommenderar två saker, ett är att inte skjuta upp saker på framtiden då en aldrig vet vad morgondagen har i sitt sköte, och två är att spela denna låt så högt i grannskapet i sommar att du stör dem allihop tills att de flyttar eller ännu hellre stannar kvar och inser vilken legend U-Roy var och fortfarande är! 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA