x

BÄST JUST NU: Den skeva Disney-världen

BÄST JUST NU: Den skeva Disney-världen

Spellling – Turning Wheel

Spellling (OBS! Stavas med tre l) har genom åren levt och verkat i marginalerna. Hennes musik har alltid varit intressant och hela tiden tagit klivet ur det som för gemene man kan verka skevt, knasigt, ja eller “quirky” som man sa en gång i tiden.

Med de senaste singlarna är det som att hon har tagit den här skevheten och gjort det mer “mainstream” om man nu ens ska använda sig av den termen i såna här sammanhang. Med sin ljusa och ganska så unika stämma i förarhytten flyttas vi med till en Disney-värld där allt är lugn och ro på ytan men där skuggorna smyger och sätter agendan. 

För man kommer liksom inte ifrån det. Hur mysig och episk musiken må låta så ligger alltid en död rutten hund begraven någonstans. Det kanske har att göra med hur musiken presenteras estetiskt eller bara att det släpps genom Sacred Bones. Vad vet jag, men det här är exakt den sortens musik du vill ha om du exempelvis har saknat det Mercury Rev-ljusa mörkret.

Hennes senaste singel heter Turning Wheel men du bör kolla in hennes tidigare singlar inför det kommande albumet för att få till dig hela konceptet och hela Spelllings musikaliska omfång.

Här är årets mest kritikerhyllade album hittills

Engelska Wolf Alices tredje studioalbum Blue Weekend, som släpptes förra veckan, har tagits emot med hyllningar av kritiker och fans över hela världen.

Fullängdaren är årets högst rankade album hittills på webbplatsen Metacritic, där man samlar ett stort antal engelskspråkig medias recensioner och räknar ut snittet med skalan 0 till 100. Här får albumet betyget 97 av 100.

Det engelska musik- och kulturmagasinet NME har till exempel gett albumet 5 av 5 möjliga stjärnor och skriver i sin recension: "Another Ice-cold masterpiece that further cements [Wolf Alice's] place at the top of British music,". The Telegraph, The Guardian, The Independent och DIY Magazine ger också toppbetyg.

GAFFAs recensent Jonathan Sindihebura är dock inte helt övertygad, nöjer sig med 3 av 6 och skriver bland annat:

"Värst är det när det blir så. När det låter som Beach House för Rix FM på delar av Lipstick On The Glass, och när det låter som Cigarettes After Sex för pietister på första halvan av How Can I Make It OK? Bäst är ändå den finpolerade, välgenomtänkta, urrena produktionen. Det går att nöja sig med den och flyta med. Bli däremot inte besviken om du dyker ner för att söka efter något djupare och inte hittar mycket på havsbotten."

Lyssna på skivan och skaffa dig en egen uppfattning:

Här festar Kulusevski med 1.Cuz – nu har han covid-19


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA