x

LISTA: De fem bästa fotbollslåtarna 

LISTA: De fem bästa fotbollslåtarna 

Den tidigare coronauppskjutna fotbollsfesten EM är äntligen i full gång där publiken sjunger allt från White Stripes Seven Nation Army till Queens We Are The Champions från förfesten på de distanserade barerna till de halvtomma arenorna. Viruset gör sig alltså fortfarande påmint men inget kan stoppa denna sommaren från att bli en folkfest där Sverige ikväll inleder sitt gruppspel med en vinst mot Spanien, en kan ju våga drömma i alla fall så att vi slipper höra detta eviga tjat om VM -94. Men vad hade väl fotboll varit utan EM-låtarna, VM-hymnerna och klubblagens egna nationalsånger, därför listar GAFFAs Jim Knutsson sina fem personliga favoriter.
 
5. VM-Holdet - Re-Sepp-Ten
 
Titeln säger dig antagligen ingenting och det är inte så konstigt när den skrevs för VM -86 i Mexiko för de danska dynamiterna som sprängdes redan i 16-delsfinalen. Men snabbspola fram till EM i Sverige -92 och lägg till att refrängen går "vi er røde, vi er hvide" så kanske det går upp ett ljus. Danmark hade missat slutspelet och spelarna satt och drack öl på sitt sommarlov som abrupt tog slut när inbördeskriget i Jugoslavien bröt ut och danskarna kallades in som amatörmässiga reserver. Uträknade Danmark lyckades på något sätt att krångla sig vidare från gruppspelet på Englands och Frankrikes bekostnad, och sedan sjöng fansen om sitt hemlands rödvita färger hela vägen tills det att de krossade Tyskland i finalen och oväntat tog hem segerbucklan och skrev EM-historia.
 
I år kommer en ny bragd att ske när Danmark än en gång slåss om medaljerna, kom ihåg var ni hörde det först!
 
 
4. GES - När Vi Gräver Guld I USA
 
Har du inte hört tjatet om VM -94 i USA eller den tillhörande officiella svenska låten När Vi Gräver Guld I USA så måste du ha bott under en sten sedan dess. Inför VM skrevs låten ner lika mycket som förhoppningarna på laget, men när Kenneth Andersson introducerade sig som en skarpskjutande inhoppare samtidigt som en piruetthoppande Tomas Brolin fick sitt stora genombrott så började pendeln konstigt nog även att vända för låten. Den blev till en klassiker medan det svenska fotbollslandslaget grävde fram ett lika klassiskt brons i stekheta sommarvärmen i USA! Ett avsvalkande firande krävdes i fontäner runt om i vårt avlånga land.
 
 
3. E-Type - Campione 2000
 
Nej, det var ingen Y2K-bugg utan EM hölls verkligen i både Belgien och Nederländerna år 2000 där två länder för första gången delade på värdskapet, medan svenska eurotechnovikingen E-Type blev tillfrågad att skriva den officiella låten. Den mästerliga refrängen sjungs fortfarande på arenor om i Europa. Något som svensk att kunna bli stolt över när det gick desto sämre för laget som kom sist i gruppspelet med en hel poäng inspelad på tre matcher.
 
 
2. Joel Alme - Snart Skiner Poseidon
 
Göteborgssonen och okrönte indiepopkungen Joel Alme skapade en vacker hymn till sin hemstad och laget i hans hjärta, där smeknamnen Änglarna och Blåvitt för fotbollslaget IFK Göteborgs nämns så pass tydligt att den även blev till en inmarschlåt för laget sedan 2009. En supporter kom på titeln som åsyftar Poseidonstatyn mitt i centrum av staden på Götaplatsen och om du känner igen melodin så är det för att både Joel Alme själv och indiepopvännerna i Hästpojken har gett ut den tidigare, då under namnet A Young Summer's Youth respektive Utan Personlig Insats, fast då med andra texter.
 
 
1. Gerry & The Pacemakers - You'll Never Walk Alone
 
Oavsett om en älskar eller hatar fotboll så kan en inte förneka sammanhållningen den skapar. Speciellt kring en klubb som Liverpool FC som drabbades av en stor tragedi när 96 tillresta fans klämdes ihjäl och 766 skadades på arenan Hillsborough på grund av en överfull publiksektion i FA-Cupens semifinal 1989 mot Nottingham Forest. Där de som stod längst fram pressades mot stängslet som skulle hindra dem från att ta sig in på plan samtidigt som de som fyllde på bakifrån inte var medvetna om problemet utan bara försökte få en glimt av matchen, då alldeles för många hade skickats mot en och samma sektion för att stressa på insläppet så att matchen kunde börja i tid. Polisen försökte mörklägga sin roll i detta misstag och försökte beskylla fansen men oberoende utredningar visade att det var polis och myndigheter som hade agerat fel.
 
För att komma igenom tuffa tider som dessa, men även för att fira de lyckliga så har de inte bara Gerry & The Pacemakers 60-talspoplåt You'll Never Walk Alone i högtalarna inför matcherna sedan den gavs ut, utan titeln är numera även en del av klubbmärket. Med en text som ger både tröst som hopp och beslutsamhet så ger den framför allt en känsla av samhörighet både på och utanför arenan som ger gåshud över vad både fotboll och musik kan åstadkomma.
 


Vilken tycker du är den bästa fotbollslåten?

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA