x

BÄST JUST NU: Det bästa sedan skivat bröd?

BÄST JUST NU: Det bästa sedan skivat bröd?

Första gången jag hörde brittiska androgyna ikonen Boy Georges nya teatraliska singel så tyckte jag att den var sämst just nu, vid andra lyssningen tyckte jag att den var ett mästerverk och vid tredje så ändrade jag mig ännu en gång till att den antagligen låg där mittemellan som en medioker tillökning i hans stora repertoar nu när han fyller 60 år idag. Men efter att min musikaliska kompass hade varit överallt så bottnade jag till slut i att stjäla låtens titel och uttrycka att det kan vara det bästa sedan skivat bröd.
 
Trots den kaxiga titeln The Best Thing Since Sliced Bread så är det en blygsam och trevande ljudbild, och det hjälper till att förvirra mig kring vad jag egentligen känner kring låten. Rörelsehindrade aktrisen och ambassadören för inkludering och jämställdhet, Samantha Renke, gör sin debut som regissör för vackert enkla musikvideon som har en tonalitet likt den senaste Twin Peaks-säsongen trots avsaknaden av direkta liknelser. Medvetet överspelade scener blandas upp med underlig humor och atmosfäriska dansklubbsmiljöer och skapar den där känslan hos åskådaren av att vara fascinerad utan att veta exakt vad som händer.
 
 
Ljudlandskapet är modernt men samtidigt klassiskt stiligt som en kostym som aldrig går ur tiden. Boy George har slängt ut alla regler för hur han borde låta enligt kritiker och fans och går sin egen väg och återskapar sig själv efter att äntligen ha hittat ett inre lugn, där den utåtriktade karaktären han har spelat sedan han slog igenom på 80-talet har kastats i soporna. Nu är det humoristiska metaforer som står på agendan istället med cheesy refrängrader som "you can butter me up baby, or just toast me instead" som får en att tvivla på om en verkligen kan uppskatta detta fullt ut. Och det är i tvivlet en hittar genialiteten, det är nämligen så dåligt att det blir bra.

En gåtfull berusande gitarr introducerar ett försiktigt pianoklinkande medan Boy George med elegant uttråkat manér proklamerar "I believe in creation, when I watch you undress". Refrängen är återhållsam samtidigt som den sätter sig på huvudet med små medel. Triphop-beats som ibland utmynnar i minimala drum and bass-utflykter sätter den moderna prägeln där spänningen är maximal trots att den bara antyds. Tematiken är lust, förlust, humor och klagomål i ett och när han sjunger "we'll skip to the future, because right now is such a mess" så är det nog många som håller med samtidigt som Boy George stiger över tröskeln till att bli 60 år.

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA