x

BÄST JUST NU: Sjunger på svenska för första gången i Laleh-cover

BÄST JUST NU: Sjunger på svenska för första gången i Laleh-cover

Trots SD:s ambitioner så är väl svenskar det minst nationalistiska folket om man ska se till hur vårt nationaldagsfirandet ser ut, där en knappt märker av högtiden. Jämför till exempel med folkfesten som äger rum varje syttende mai i grannlandet Norge så förstår du vad jag menar. Årets TV-sända nationaldagsfirande på Skansen kommer dock aldrig att glömmas på grund av Göteborgaren José González som för första gången sjöng på svenska i Laleh-covern En Stund På Jorden

Den tidigare uptempo-poplåten skalas av och blottar en visa lika klassisk som Evert Taubes bästa stunder. Låten påannonserades för alla de som varit på flykt och medan det långsamma akustiska gitarrplinkandet mest fungerar som en mjuk melankolisk kuliss så är det Josés unika och varma röst som tar allt fokus i sommarsolen bland fågelkvitter och svenska flaggor. Där små ord bär stora känslor genom flykten från krig och förtryck till förhoppningar om ett bättre liv.

"Jag såg hur vi var stjärnor
Som landat i havet
När vi tog första stegen
Ifrån oceanen
Det slog mig den gången
När vi vadade fram genom vattnet
Jag la mig på marken
Och tackade himlen
Att vi fick stiga på land
Att vi fick känna på sanden
Nu kan vi säga
Att vi har varit på jorden"Ett välbehövligt meddelande till den förljugna publiken av kungafamiljer och politiker. För samtidigt som budskapet förpackas i vad som doftar svensk sommar och jordgubbar så finns där också en djupare mening än vad den så kallade eliten kan ta in, medan de sitter i folkdräkt och nickar med glatt medan invandringen stramas åt genom politiska beslut. 

Aldrig förr har José låtit mer personlig och nära trots att det är en cover han gör. Användningen av det svenska språket bryter ner den tunna barriären som tidigare omedvetet har funnits när han har sjungit nästan uteslutande på engelska, och jag ser fram emot när han ska utforska fler språk på sitt kommande album i höst!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA