x

BÄST JUST NU: Gutnisk svalka

BÄST JUST NU: Gutnisk svalka

Spaceland – Spin

Även om Gotland aldrig varit Sveriges musikmetropol så dyker titt som tätt spännande namn upp. Guten Isak Sundström och hans Pascal ska såklart nämnas liksom stämningsfulla Pink Milk som vi nyligen uppmärksammade. Tidigare namn värda att nämna är Theresia Andersson som med sina loop-pedaler trollbundit åtskilliga publikhav både nationellt och globalt, samt swindie-maskinen Monostar som högroterade på P3 i slutet av 90-talet.

De smått anonyma personerna bakom Spaceland är mig veterligen nya namn på den svenska indie-kartan. Ett faktum som väcker känslan att Spin måste har ruvats på till perfektion och i evigheter för att det rör sig om en debutsingel är omöjligt att höra. Enligt duon själva hittas själva kärnan i konstens värld, något som brukar borga för en avspänd och öppensinnad inställning till musik. Hörde jag någon nämna Sonic Youth?

Musikaliskt är det svårt att hundraprocentig pinpointa vad Spaceland egentligen sysslar med. Även om man kan skönja ett gäng rufsiga skottar där inne någonstans är Spin långt ifrån något Just Like Honey-plagiat. Spaceland låter med låten Spin uppfriskande egensinniga och imponerande tillbakahållna; här finns uppenbarligen en ocean av talang som bara väntar på att släppas ut och potentiellt ödelägga halva ön. Enligt duon är både singel och EP på gång så Spin tycks bara vara början.

Jag tror bestämt att ribban för hemmagjord musik just höjdes med cirka tre meter.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA