x

KRÖNIKA: Vem har egentligen Sveriges bästa röst?

KRÖNIKA: Vem har egentligen Sveriges bästa röst?

Jag befinner mig i skrivande stund på semester, och har så gjort i tre och en halv vecka. Det innebär att min hjärna gått in i ett annat mode och att jag frigjort utrymme att tänka nya tankar. “Vem har Sveriges bästa röst?”, frågade jag min vän en dag när vi satt och rullade tummarna i skuggan. Det blev början på ett långt och grubblande samtal, där jag för mitt inre staplade upp olika kriterier och rangordnade musiker inte utefter deras artisteri, utan enkom baserat på pipa. Jag är väl medveten om att jag besitter kunskapsluckor inom vissa genrer, och gör inte anspråk på Den Stora Sanningen. Med denna brasklapp tänkte jag dela med mig av min topp fem, och på så vis kanske ge även er en trevlig aktivitet att sysselsätta semesterhjärnan med. Men vi börjar med kriterierna. 

Tonsäkerhet, röstomfång och tekniska färdigheter. Det är tre måttband som beskriver rösten och dess kvaliteter på ett något sånär objektivt sätt. Har sångaren en bred falsett? Sjunger hen falskt eller inte? Finns där ett brett register? Ni fattar. Nästa kategori av kriterier rör sig i ett mer subjektivt landskap, och kännetecknas av följande egenskaper: nerv, närvaro, personlig ton och kreativitet. En sångare kan vara skicklig, men känner jag något? Låter hen som alla andra eller finns där någonting unikt, något som sticker ut? Dessa parametrar visade sig vara betydligt svårare att enas om, men är minst lika viktiga i bedömningsunderlaget.

Så. Nu kör vi. Sveriges bästa, nu levande, sångare:

5. Miss Li

Måhända är jag färgad av att hon var den sista artisten jag såg live i ett större format innan hela konsert-Sverige stängde ner – men faktum är att hon står för den enda musikaliska akt jag någonsin givit ett toppbetyg. Hennes nya musik faller mig inte i smaken, så det är inte där hon kammar hem poängen, utan i sin omfångsrika pipa. Hest, raspigt, gullig, hårt, mjukt och otroligt mycket känsla. Få svenska röster är lika nyanserade.

 

4. Seinabo Sey

Den djupaste, varmaste rösten i vårt avlånga land återfinns hos souldrottningen med stort S. När jag såg henne live på Popaganda 2015 blev jag så golvad att jag knappt kunde resa mig. Ingen bemästrar de lägre registren som Seinabo Sey, och ändå tar hon höga toner som ingen annan. Tänk att vi lever samtidigt, hon och jag.

3. Tommy Körberg

Hur mycket man än vänder och vrider på det kan man inte utesluta Tommy Körberg från en sådan här lista. Slår man upp ordet “sångare” i en ordbok möts man förmodligen av hans nuna och det är inte mer än rätt. Från Chess till Stad I Ljus briljerar han med en självklarhet som är svår att mäta sig med. 

2. Helen Sjöholm

Inget ger mig mer rysningar än Gabriellas Sång från 2004 års succéfilm Så Som I Himmelen. Helen Sjöholm besitter inte bara en av Sveriges bästa röster, utan är också en aktris av rang. Varenda liten ton vibrerar av känsla, och det spelar ingen roll om hon sjunger ut sin desperata längtan efter gud á la Du Måste Finnas eller står längst fram i en symfoniorkester. Allt hon rör vid blir till guld. 

1. Albin Lee Meldau

Trots stenhård konkurrens landar jag alltid i att den 33-årige Göteborgssonen sjunger bättre än alla andra i Sverige. När han tolkade Louise Hoffsten i Så Mycket Bättre levererade han ett av de bästa musikaliska ögonblicken i svensk TV-historia. Soul, R&B, svensk vispop – oavsett genre finns det en osynlig urkraft bakom Albin Lee Meldaus röst. Ibland håller han den stången, ibland låter han den bryta igenom. När det sker finns det inte längre några motståndare kvar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA