x

David Bowie konfronterade MTV – “Varför visar ni så få svarta artister?”

David Bowie konfronterade MTV – “Varför visar ni så få svarta artister?”

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

I samband med att MTV den 1 augusti firade 40 år har en ny dokumentär släppts: MTV – Kanalen Som Förändrade En Generation. I den kan vi se när David Bowie i en intervju från 1983 ifrågasätter den då unga kanalens beslut att spela få musikvideor med svarta artister. Kritiken hade växt från artister som kände sig felbehandlade av kanalen, exempelvis Rick James.

– Kalla det inte musik-TV då. Kalla det TV för vita eller något, sa artisten Rick James i en intervju.

Kanalen som på den tiden visade musikvideor dygnet runt försvarade sig med att vara en kanal för rock och att det var därför de inte visade andra musikstilar. En vars låtar därför spelades och gärna även intervjuades var David Bowie som passade på att ställa programledaren Mark Goodman mot väggen.

Medan Mark kände sig lycklig över att få intervjua en av sina största idoler så tog intervjun en snabb och oväntad vändning, när Bowie istället började att ställa kanalen till svars för sina val av att spela så få svarta artister. Och att när de väl gjorde det så spelades musiken på natten och morgonen när det knappt fanns några tittare. Mark försökte förklara kanalens val genom att säga att musiken måste passa hela landet och inte bara storstäderna. Han säger att vissa tittare skulle bli livrädda av att se Prince och andra svarta artister men säger i dokumentären idag: "Jag ångrar inte mycket. Bara det där. Det var fruktansvärt."

Han fortsätter: "Jag försökte förklara att låtlistan var baserad på en vedertagen syn på vad rockradio var. Mina ord kom ut fel och lät inte alls så som jag menade", enligt SVT Kultur.

David Bowie menade på att media i allmänhet borde vara mer integrerat och i synnerhet en musikkanal som MTV. Du kan se hela dokumentären MTV – Kanalen Som Förändrade En Generation SVT Play.

LÄS OCKSÅ: När Refused besökte Bullen – "Väljer de att prata med våld så ska de mötas med våld"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA